„Örülök, hogy néhány meghurcolt társam számára végre véget ér ez a rémálomügy”

Budaházy György reagált Novák Katalin köztársasági elnök döntésére.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2022. 12. 28. 14:28
orítókép: Budaházy György, a Hunnia-per elsőrendű vádlottja (Fotó: PestiSrácok.hu/Horváth Péter Gyula)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdvözlöm és köszönöm a köztársasági elnök asszony döntését, még akkor is, ha az én kegyelmi kérelmem kapcsán most nem foglalt állást. Viszont el sem utasította azt, csak későbbre halasztotta a döntést. Örülök, hogy néhány meghurcolt társam számára végre véget ér ez a rémálomügy. Meggyőződésem, hogy nagyon sokak munkája benne van ebben a részeredményben, ezért mindenkinek köszönöm az eddigi kiállást és kérem, hogy segítsék tízünket a további küzdelemben

– Budaházy György közleményben reagált Novák Katalin döntésére, amelyet testvére, Budaházy Edda osztott meg Facebook-oldalán, erről közölt hírt a Mandiner. Novák Katalin köztársasági elnök kedden kegyelmet adott a Budaházy/Hunnia-ügy hét vádlottjának. A többi vádlott – így Budaházy György – esetében pedig a kegyelmi kérelmeket Novák nem utasította el, így jövő márciusban várhatók az ezzel kapcsolatos fejlemények. 

Budaházy György a közleményében kifejtette: 

Az elnöki közleményben szereplő azon kitétel kapcsán, hogy »az ügy terheltjei közül azonban többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartja helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről« – viszont meg kívánom jegyezni, hogy mindannyiunkat hasonlóan »súlyos« vádakkal illetett és illet az ügyészség és »bűnszervezeti« elkövetéssel is. Az, hogy kire mit látott bizonyítottnak és kit mire ítélt Ignácz bíró, az az ő önkényes döntésén múlott, amit mi eleve törvénysértőnek, egyoldalúnak és elfogultnak tartunk, és nem kizárt, hogy az ilyen helyzetekre való megosztás szándéka is benne volt. Mi eleve vitatjuk a vádak minősítését (mert valójában csak a »terror« minősítéstől »súlyosak« a kisértékű rongálások) és a bizonyítottságot is. Azt gondolom, hogy mindezekért sem szerencsés Ignácz bíró ítéletét kiindulási alapnak tekinteni.

Értve a döntés indoklását, azért fenntartom a reményt, hogy szilveszter után az elnök asszony a reakciók és vélemények fényében újragondolja az ügyet, és egy második körben a többi tíz vádlott kérelmének pozitív elbírálása is megtörténhet.

Budaházy György végül leszögezte, hogyha viszont rákényszerülünk a másodfokú eljárásra, akkor a maga részéről ő egy, mint fogalmazott „az ilyen »liberális mozgalmár« bíróktól mentes” tisztességes bíróságot követel, ami megítélése szerint, nem lehet a Fővárosi Ítélőtábla. – És egy olyan bírói tanácsot, amely komolyan veszi, hogy a nyomozóhatóságnak is be kell tartania a Be. rá vonatkozó előírásait, és csak törvényes bizonyítékokkal vádolhat meg bárkit is. Aki nem enged teret a terrorizmus fogalmának parttalan kiterjesztésére olyan cselekményekre, amelyek valójában nem tartoznak az alá – tette hozzá Budaházy György.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lapunk megkeresésére elmondta, a hét vádlottnak adott köztársasági elnöki eljárási kegyelem áttörés, és biztató a többiekre nézve a Budaházy–Hunnia ügyben. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleményében kifejtette, a szervezet örömmel értesült arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a mai napon a 17 vádlottból hetet eljárási kegyelemben részesített. Hozzátették: „A többi tíz terhelt – köztük a nem jogerősen 17 éves fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György – kegyelmi ügyében viszont a döntését a jövő márciusban várható újabb másodfokú bírósági határozathozatal utánra halasztotta, kérelmeiket el nem utasította.”

Mint arról korábban írtunk, államfői kegyelemben részesül a Budaházy-ügy hét érintettje, miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta az érintettek kegyelmi kérelmeit. Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra, további 14 vádlottat pedig összesen több mint száz év szabadságvesztésre ítélt terrorcselekmény és más bűntettek elkövetése miatt a Fővárosi Törvényszék idén márciusban. Korábban több szervezet is felszólalt az ítélet aránytalansága és igazságtalansága ellen, júliusban pedig utcai demonstráción tiltakoztak az úgynevezett Hunnia-perben hozott ítélet ellen. 

 

Borítókép: Budaházy György (Fotó: PestiSrácok.hu/Horváth Péter Gyula)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.