időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Visszautasítják a hazánkra gyakorolt politikai nyomást a kormánypárti képviselők

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.05. 12:43 2022.12.05. 13:37
Visszautasítják a hazánkra gyakorolt politikai nyomást a kormánypárti képviselők

Politikai nyilatkozat elfogadására tettek javaslatot fideszes képviselők hétfőn a parlamentnek a Magyarország érdekeivel ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

Az indítvány felidézi, hogy a német Bundestag 2022. november 10-én, a holland parlament pedig 2022. november 17-én olyan indítványt fogadott el, amely a Magyarországgal szemben indított kondicionalitási eljáráshoz kapcsolódóan kétségbe vonta a megállapodás komolyságát.

Kormánypárti képviselők azt kezdeményezik, hogy a magyar Országgyűlés ezzel kapcsolatban rögzítse: Magyarország elkötelezett az Európai Unió alapjául szolgáló értékek, valamint az unió pénzügyi érdekeinek védelme mellett, ezért az elmúlt hónapokban az Európai Bizottsággal való megegyezés eredményeképpen tizenhét vállalást tett és teljesített.

 

Az Országgyűlés sajnálattal tapasztalja, hogy egyes tagállamok parlamenti többsége, a lojális együttműködés alapelvéből következő kölcsönös tiszteletet semmibe véve, és kilépve az uniós egyeztetések szabályozott, meghatározott szereplők között folyó kereteiből, a politikai nyomásgyakorlás eszközéhez folyamodik. Ez a magatartás sérti Magyarország szuverenitását, valamint az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 17. cikk (3) bekezdését, amely nem teszi lehetővé, hogy az Európai Bizottság tagjai utasításokat fogadjanak el tagállami intézményektől vagy más szervektől

 

– áll a politikai nyilatkozatban, amely rámutat: az unió joga pontosan rögzíti azokat az eljárási szabályokat, és megjelöli azokat az uniós szerveket, amelyek révén ellenőrzik a tagállamoknak szerződés szerint járó uniós forrásokhoz való hozzáférés feltételeinek való megfelelést, „azonban Németországnak és Hollandiának ilyen joga nincs” .

A javaslat elfogadásával az Országgyűlés egyúttal visszautasítaná a német Bundestag és a holland parlament indítványában foglaltakat, „Németország és Hollandia zsarolását”, továbbá állást foglalna a hatályban lévő uniós szerződésekben foglalt jogokat és hatáskörmegosztást sértő kezdeményezésekkel szemben.

 

Ahogy a magyar Országgyűlés sem szól bele a német és a holland emberek életébe, úgy fordítva is ezt várjuk el a két ország törvényhozó és más intézményeitől. A kölcsönös tisztelet talaján állva utasítjuk vissza a törekvést, hogy Németország és Hollandia rákényszerítse hazánkéval ellentétes akaratát a magyar emberekre – tartalmazza az indítvány, amely szerint az Országgyűlés elvárja az egyeztetésre és döntéshozatalra feljogosított szereplőktől, hogy döntéseiket kizárólag az unió értékeinek és szabályainak figyelembevételével hozzák meg, és utasítsák vissza a nyomásgyakorlást.

 

A politikai nyilatkozattal az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, hogy folytassa a tárgyalásokat az Európai Unióval, és Magyarország érdekeit minden jogszerű eszközzel érvényesítse.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.