Az emberi élet sem számít a migránsokat csempésző bűnözők számára

Tömegszerencsétlenséget okozott Jászszentlászlónál egy rendőrök elől menekülő embercsempész. Az illegális bevándorlókat szállító bűnöző felborult az autójával és szörnyethalt, utasai pedig valamennyien megsérültek. Már szinte naponta történik hasonló országúti tragédia az országban.

2023. 01. 09. 19:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesodródott az útról és felborult egy migránsokat szállító személyautó hétfőn kora hajnalban Jászszentlászlónál, a balesetben egy ember meghalt, nyolcan pedig megsérültek – közölte a rendőrség. Az autó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán haladt, amikor igazoltatni akarták a járőrök. A jármű azonban a rendőrök többszöri jelzése ellenére sem állt meg, hanem az 5402-es számú útra hajtva, Jászszentlászló külterületén, egy kanyarban lesodródott az útról és felborult. 

 

A baleset során az embercsempész sofőr olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. Rajta kívül a járműben nyolc illegális bevándorló tartózkodott, többen a csomagtartóban szorongtak. Az utasok valamennyien megsérültek. 

A rendőrök vizsgálják a halálos baleset és az embercsempészet körülményeit. 

Már szinte naponta fordul elő, hogy az országban a hatóságok elől menekülő embercsempészek tömegbalesetet okoznak. Legutóbb múlt csütörtökön az M5-ös sztrádán történt ilyen jellegű tragédia. A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök akartak igazoltatni egy magyar személygépkocsit az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán. 

Az autó azonban a rendőrök többszöri jelzésének ellenére sem állt meg, nagy sebességgel haladt a főváros felé, amikor Táborfalvánál letért az útról és fának csapódott. Egy 24 éves török férfi meghalt, a többi utas (egy 21 és egy 19 éves török, egy 35 és egy 17 éves csecsen, valamint egy 25 éves indiai és egy ismeretlen nemzetiségű migráns) mind megsérült. 

 

A 36 éves moldáv sofőr kiszállt az autóból és gyalogosan elmenekült, a rendőrök a helyszíntől körülbelül egy kilométerre, eszméletlen állapotban találtak rá. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntette és halálos közúti baleset okozása miatt büntetőeljárást indított.

Szakemberek, elemzők már 2022 tavaszától jelezték, hogy az embercsempészek egyre erőszakosabbak. Amellett, hogy a műszaki határzárat őrző egyenruhásaink rendszeresen fizikai támadásnak vannak kitéve, kövekkel, husángokkal dobálják őket, lőfegyverrel fenyegetik. Az embercsempészek pedig egyre gyakrabban megpróbálnak elmenekülni az ellenőrzés alól. Ennek egyfelől a várható súlyos börtönbüntetés az oka, hiszen akár öt év letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak az elkövetők, ha azonban visszaesők, nyolc év is lehet a büntetés. Másrészt 

az afgán, marokkói, szíriai embercsempészfőnökök csak akkor fizetnek banki átutalással a szállítónak, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy az általa fuvarozott migránsok célba értek. Ezért Ausztriában videót készítenek a migránsokról helyi tereptárgyak, várostáblák, épületek előtt, és azt felrakják például a közösségi internetes felületekre, leggyakrabban a TikTokra.

A migránsok utaztatását szervezők ezt látva utalják csak át a kialkudott szállítási összeget a csempész bankszámlájára.

Borítókép: Táborfalva térségében tört össze a moldáv embercsempész autója (Fotó: police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.