A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Civil egyesületek álcája mögé bújik a baloldal

A helyhatósági választásokon csak pártlogók nélkül szabad elindulni – vonta le a vasárnapi választás tanulságait Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, aki ugyan nem kampányolt a jobbikos Budai Lóránt mellett, ezzel is azt a látszatot keltve, az arra jogosultaknak nem pártpolitikusok közül kell választaniuk. A Közösen Jászberényért Egyesületet azonban MSZP-s, jobbikos és momentumos politikusok vezetik, míg az ugyancsak választásra készülő szolnoki egyesületbe három jobbikos is belépett.

2023. 01. 18. 5:50
20190506 Budapest Cseh Katalin, a Momentum és Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart EP-választás: az Európai Unió jövőjéről címmel az Országgyűlés Irodaháza előtt Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embereket jelenleg taszítják a pártlogók, ezért célszerűbb az ellenzéki jelölteknek egyesületi színekben indulni

– írta a vasárnapi jászberényi önkormányzati választás tanulságaként Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke, aki Berényi Gábor és Acsai Balázs jobbikos alelnöktársával együtt csatlakozott a pártlogókat és pártpolitikusok kilétét elfedő Tegyünk Szolnokért Egyesülethez.

A látszólag pártmentes egyesületek ugyanakkor alkalmasak lehetnek a választók megtévesztésére, hiszen mind Jászerényben, mind Szolnokon pártokhoz egyértelműen köthető politikusok vezetik az adott civil szervezeteket. A Közösen Jászberényért Egyesület elnöke az eddigi alpolgármester, az MSZP-s Balogh Béla, míg két elnökségi tagja a jobbikos Budai Lóránt és a momentumos Bozsik Ferenc.

Szolnokon is hasonló a helyzet, itt a Tegyünk Szolnokért Egyesület elnöke Györfi Mihály, aki a város jelenlegi szocialista alpolgármestere.

Vagyis a választási siker érdekében a pártlogókat elhagyó egyesületek vezetői a látszat ellenére pártokhoz erősen köthető politikusok.

A pártok iránti teljes választói apátiát, illetve a baloldal együttes elutasítottságát feltehetően a Jobbik is felismerte már a jászberényi választási kampányban is, legalábbis erre utal, hogy – talán Szotyori-Lázár kivételével – sem a Jobbik elnöke, sem az elnökség tagjai, de még a frakció képviselői sem adták jelét annak, hogy bármi közük lenne Budaihoz vagy az ellenzéki összefogáshoz. Hiába volt jobbikos a polgármesterjelölt, a párt tudatosan hallgatott a teljes kampányban, hogy a választókat lehetőleg ne riasszák el egy-egy pártlogóval vagy pártpolitikussal. A vasárnapi baloldali győzelem után a Jobbik viszont azonnal előkerült, „királycsinálónak” láttatva magát.

Lukács László György, a párt frakcióvezetője tegnap be is jelentette, hogy a Jobbik a jövőben helyi önkormányzati politizálást kíván megvalósítani.

Az egyesületi forma mögé bújt pártpolitikusokról pedig úgy fogalmazott, a jászsági városban a lokálpatrióta erők egymásra támaszkodva vitték végig a kampányt, így – levonva a tanulságokat – a helyi érdekek képviselete és nem pártpolitikai szempontok által vezérelve kíván politizálni a párt, amely ezt az elvet fogja képviselni 2024-ben az önkormányzati választásokon is.

Ezt az új elképzelést erősíti Gyöngyösi Márton tegnapi bejegyzése is. A pártelnök többek közt arra jutott, a helyhatósági választásokon csak pártlogók nélkül szabad elindulni. Ezzel együtt Gyöngyösi úgy értékelt:

A Jobbik politikusai és aktivistái erőt képviselnek, és beágyazottak a vidéki településeken. Ráadásul a párt pozíciói nemcsak erősek, de ellentétben egyesekkel, a Jobbik képes az önmérsékletre és arra, hogy az emberek valódi szükségleteire adjon választ. Jászberényben azt kérték, hogy a kampány a helyi politikáról, a helyi ügyekről és a helyben szeretett képviselőkről szóljon. Mi pedig megértettük ezt, és elfogadtuk a jászberényiek akaratát

– írta a kampány alatt hallgató pártelnök, aki most a Jobbik saját sikerének könyveli el a jászberényi ellenzéki győzelmet.

Borítókép: Gyöngyösi Márton pártelnök elrejtené a választók elől a pártlogókat (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.