Eleonóra 2024. február 21.
logo
A kampányban néma maradt a Jobbik, most viszont királycsinálónak láttatják magukat

Civil egyesületek álcája mögé bújik a baloldal

Gabay Dorka
2023.01.18. 05:50 2023.01.18. 06:03
Civil egyesületek álcája mögé bújik a baloldal

A helyhatósági választásokon csak pártlogók nélkül szabad elindulni – vonta le a vasárnapi választás tanulságait Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, aki ugyan nem kampányolt a jobbikos Budai Lóránt mellett, ezzel is azt a látszatot keltve, az arra jogosultaknak nem pártpolitikusok közül kell választaniuk. A Közösen Jászberényért Egyesületet azonban MSZP-s, jobbikos és momentumos politikusok vezetik, míg az ugyancsak választásra készülő szolnoki egyesületbe három jobbikos is belépett.

Az embereket jelenleg taszítják a pártlogók, ezért célszerűbb az ellenzéki jelölteknek egyesületi színekben indulni

– írta a vasárnapi jászberényi önkormányzati választás tanulságaként Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke, aki Berényi Gábor és Acsai Balázs jobbikos alelnöktársával együtt csatlakozott a pártlogókat és pártpolitikusok kilétét elfedő Tegyünk Szolnokért Egyesülethez.

A látszólag pártmentes egyesületek ugyanakkor alkalmasak lehetnek a választók megtévesztésére, hiszen mind Jászerényben, mind Szolnokon pártokhoz egyértelműen köthető politikusok vezetik az adott civil szervezeteket. A Közösen Jászberényért Egyesület elnöke az eddigi alpolgármester, az MSZP-s Balogh Béla, míg két elnökségi tagja a jobbikos Budai Lóránt és a momentumos Bozsik Ferenc.

Szolnokon is hasonló a helyzet, itt a Tegyünk Szolnokért Egyesület elnöke Györfi Mihály, aki a város jelenlegi szocialista alpolgármestere.

Vagyis a választási siker érdekében a pártlogókat elhagyó egyesületek vezetői a látszat ellenére pártokhoz erősen köthető politikusok.

A pártok iránti teljes választói apátiát, illetve a baloldal együttes elutasítottságát feltehetően a Jobbik is felismerte már a jászberényi választási kampányban is, legalábbis erre utal, hogy – talán Szotyori-Lázár kivételével – sem a Jobbik elnöke, sem az elnökség tagjai, de még a frakció képviselői sem adták jelét annak, hogy bármi közük lenne Budaihoz vagy az ellenzéki összefogáshoz. Hiába volt jobbikos a polgármesterjelölt, a párt tudatosan hallgatott a teljes kampányban, hogy a választókat lehetőleg ne riasszák el egy-egy pártlogóval vagy pártpolitikussal. A vasárnapi baloldali győzelem után a Jobbik viszont azonnal előkerült, „királycsinálónak” láttatva magát.

Lukács László György, a párt frakcióvezetője tegnap be is jelentette, hogy a Jobbik a jövőben helyi önkormányzati politizálást kíván megvalósítani.

Az egyesületi forma mögé bújt pártpolitikusokról pedig úgy fogalmazott, a jászsági városban a lokálpatrióta erők egymásra támaszkodva vitték végig a kampányt, így – levonva a tanulságokat – a helyi érdekek képviselete és nem pártpolitikai szempontok által vezérelve kíván politizálni a párt, amely ezt az elvet fogja képviselni 2024-ben az önkormányzati választásokon is.

Ezt az új elképzelést erősíti Gyöngyösi Márton tegnapi bejegyzése is. A pártelnök többek közt arra jutott, a helyhatósági választásokon csak pártlogók nélkül szabad elindulni. Ezzel együtt Gyöngyösi úgy értékelt:

A Jobbik politikusai és aktivistái erőt képviselnek, és beágyazottak a vidéki településeken. Ráadásul a párt pozíciói nemcsak erősek, de ellentétben egyesekkel, a Jobbik képes az önmérsékletre és arra, hogy az emberek valódi szükségleteire adjon választ. Jászberényben azt kérték, hogy a kampány a helyi politikáról, a helyi ügyekről és a helyben szeretett képviselőkről szóljon. Mi pedig megértettük ezt, és elfogadtuk a jászberényiek akaratát

– írta a kampány alatt hallgató pártelnök, aki most a Jobbik saját sikerének könyveli el a jászberényi ellenzéki győzelmet.

Újra fogyatkozik a Jobbik

Jakab Péter után Varga Ferenc is távozik a frakcióból, parlamenti mandátumát szintén nem adja vissza.

Borítókép: Gyöngyösi Márton pártelnök elrejtené a választók elől a pártlogókat (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.