Garázdaságért is elítélték a Demokratikus Koalíció alelnökét, Varju Lászlót

Bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék ma Varju László baloldali országgyűlési képviselőt az MTVA-ban elkövetett garázdaság, valamint a választás rendjének megsértése miatt. A DK alelnökére felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a vádhatóság, ám pénzbüntetéssel megúszta.

2023. 01. 30. 13:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek mondta ki és 900 ezer forint pénzbírságra ítélte a Fővárosi Törvényszék Varju László baloldali országgyűlési képviselőt, a Demokratikus Koalíció alelnökét. A Gyurcsány-párt egyik vezetőjét a baloldal 2018. decemberi MTVA-székházba való benyomulása során okozott botrány, valamint a választás során választási ellenfelének befolyásolása miatt ítélték el. Varjunak a 474 ezer forintos perköltséget is meg kell fizetnie.

A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot 2020. április 2-án Varju László országgyűlési képviselővel szemben a Fővárosi Törvényszéken. 

Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogát – a legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés 2019. november 4-én felfüggesztette. Az ügyészség ezt követően Varju Lászlót gyanúsítottként hallgatta ki, amely során tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.  

A beszerzett bizonyítékok alapján az ügyészség választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt a Fővárosi Törvényszéken vádat emelt Varju László ellen.

Varju az MSZP egykori középvezetője, aki egyike volt a szocialisták Demokratikus Koalícióba „dezertált” politikusai­nak, s akinek átigazolását a DK alelnöki posztjával jutalmazták. Az országgyűlési képviselő egy volt azon baloldali képviselők közül, akik 2018-ban betörtek a közmédia Kunigunda útjai központjába, hogy élő adásban szerepeljenek. A biztonsági őrök azonban megakadályozták ezt.

A vádban szereplő bűncselekményekből kettő − a súlyos testi sértés és a garázdaság vádja − ehhez a botrányos ügyhöz kapcsolódik. Az MTVA székházánál zajló, 2018. decemberi, baloldal szervezte tüntetések, majd behatolás során – amelyről azóta kiderült, hogy a baloldal egyértelmű tervezett provokáció­ja volt – az egyik alkalommal Varju nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, később a földre feküdt, majd az egyik őr lábát elkapta és kihúzta. Az őr elesett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választás rendje elleni bűntettet a vád és az ítélet szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület orszá­g­gyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt követte el.

2018. február 12-én egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek a növelésére – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy lépjen vissza a képviselő-jelöltségtől a javára. A férfi elutasította az ajánlatot.

Minderről azonban hangfelvétel készült, amelynek egy példánya eljutott a PestiSrácok.hu szerkesztőségébe, és ma a Varju elleni vád egyik erős bizonyítéka.

A mai ítélet nem jogerős, a vádhatóság súlyosításért – szabadságvesztés kiszabásáért –, a védelem és a vádlott felmentésért fellebbezett.

Borítókép: Varju László a vádlottak padján (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.