Majdnem negyven embert zsúfoltak egy furgonba, 12 év börtönt is kaphatnak

Két külföldi állampolgárt azzal vádolnak, hogy tavaly áprilisban egy Belgiumban bérelt járművel akartak illegális bevándorlókat elvinni az osztrák határhoz. Kedden délelőtt két francia embercsempészt fogtak el a rendőrök Zsana térségében.

Magyar Nemzet
Forrás: Ügyészség, 24.hu, Police.hu2023. 01. 24. 15:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minősített embercsempészéssel és életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat a Pest Vármegyei Főügyészség két külföldi állampolgárral szemben, akik tavaly áprilisban egy Belgiumban bérelt furgonnal érkeztek Magyarországra, és olyan sok embert zsúfoltak a járműbe, hogy majdnem tragédiával végződött az út – közölte az ügyészség.

A vádirat szerint az elkövetők azzal a céllal érkeztek hazánkba, hogy pénzért szállítsanak a magyar–szerb határról a magyar–osztrák határra illegális bevándorlókat. Tavaly április 21-én 19 migránst vittek Szeged mellől Kópháza közelébe, és kitették őket.

Április 24-én ugyanerre készültek, de ekkor 38 főt zsúfoltak be az alig 13 köbméteres rakterű teherautóba, amivel közel három órán keresztül megállás nélkül hajtottak. Az utasok kétségbeesetten dörömböltek, mert alig jutottak levegőhöz. Az embercsempészek viszont csak akkor álltak meg, amikor Inárcs közelében a rendőrség erre kényszerítette őket. Akkorra az egyik bevándorló az oxigén- és vízhiány miatt közvetlen életveszélybe került.

Nisóczi József Levente, a Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak úgy nyilatkozott: a két vádlottra 12 év börtönt kértek azzal, hogy tíz évre utasítsák ki őket Magyarországról. Mind a két terhelt tagadta a bűnösségét. Egyikük azt állította, hogy robogókat akart vásárolni, hogy kereskedjen velük Belgiumban, másikuk pedig azzal védekezett, hogy csak nézelődni jött hazánkba – tette hozzá a szóvivő.

 

Francia embercsempészek buktak le Zsanánál

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei kedd délelőtt Balotaszállásnál egy francia honosságú autót akartak megállítani. A sofőr nem állt meg, ezért több autóval a követésére indultak. A gépjárművet végül Zsana térségében, többek között a Bács-Kiskun vármegyében szolgálatot teljesítő szlovák kontingens tagjaival állították meg a rendőrök.

A járművet egy 21 éves francia férfi vezette, mellette ugyancsak 21 éves francia társa ült. Rajtuk kívül tíz külföldi utazott az autóban, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem kilétüket, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr és társa ellenszolgáltatás fejében segítséget akart nyújtani a határsértőknek, hogy Nyugat-Európába jussanak. Ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztálya embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfiakat előállították, és gyanúsítottkénti kihallgatásukat követően őrizetbe veszik. A nyomozók kezdeményezik az embercsempészek letartóztatását, az illegális bevándorlókat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – közölte a rendőrség.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Borítókép: Francia állampolgárokat vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.