Máris ellopták az egyik vármegyetáblát, börtönbe kerülhet a tolvaj

Nem sokkal a vármegyehatárt jelző táblák kihelyezése után az egyiket már el is tulajdonította valaki. A rendőrség már kiadta a körözést, és ha elkapják az elkövetőt, akkor a garázdaság mellett akár közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt is felelhet – írta meg a Pénzcentrum.

Magyar Nemzet
Forrás: Pénzcentrum2023. 01. 19. 9:10
null
Mátraterenye, 2023. január 2. Nógrád vármegye határát jelzõ új közúti tábla a 23-as fõúton Mátraterenye közelében 2023. január 2-án. Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétõl a megyék neve vármegyékre változott. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A körözést egy Vas vármegye feliratú útjelzőtáblára adta ki a sárvári rendőrség – vette észre a Pénzcentrum az egyedi azonosítójellel nem rendelkező tárgyak körözési listáján.

Valaki már meg is lovasított egy vármegye táblát.

A büntető törvénykönyv szerint

 

aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A Közlekedéstudományi Intézet szerint a fő szabály, hogy bűncselekménynek minősül a veszélyre figyelmeztető, valamint a kötelező utasítást adó táblák ellopása, megrongálása, és általában minden olyan tábla megváltoztatása, amik után a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon.

Az új táblákat egyébként január elsejétől folyamatosan helyezi ki a Magyar Közút, hiszen azóta a megyéket vármegyére keresztelték.

 

A vállalatnak 714 darab megyehatárjelző táblát kell átírnia

 

idézi fel a Pénzcentrum. Mint közölték, igyekeznek költséghatékonyak lenni, elsősorban kisebb módosításokra, átmatricázásokra kerül majd sor, de egyes helyeken szükség lehet táblacserékre is. Azt nem tudni, hogy mindez összesen mennyi pénzbe kerül majd.

Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítása 2023. január 1-étől az 1949-es kommunista alkotmány által bevezetett megye helyett újra az azt megelőzően 950 évig használt vármegye elnevezéssel illeti a magyar közigazgatás alapvető területi egységét 

– ismertette a Magyarságkutató Intézet a vármegyék megszervezéséről szóló elemzésében

Nagy-Luttenberger István vezető kutató írásából kiderül: 

a keresztény magyar állam megalapításának egyik legfontosabb feltétele a területi közigazgatás, a vármegyék megszervezése volt. Szent István munkásságának kiemelten fontos részének tekinthetjük a várak köré szerveződő területi egységeket, amelyek az állam egyik legfontosabb tartópillérévé váltak.

Magyarországon tehát a vármegye egyidős az állammal, immáron ezer évnél is idősebb. A magyar állam egyik legrégebbi szervezeti egysége visszanyerte tehát azt az elnevezést, amit történetének elsöprően nagy részében viselt. A döntés jelentőségét a magyar történelem és a hagyományok előtti tisztelgés adja – írták.

Borítókép: Nógrád vármegye határát jelző új közúti tábla a 23-as főúton Mátraterenye közelében 2023. január 2-án. Az alaptörvény 11. módosítása értelmében 2023. január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.