Nem először futott lyukra a „korrupcióvadász” Hadházy

Az elmúlt években nem először vezeti félre a közvéleményt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a tegnapi, Schadl-üggyel kapcsolatos álhír csak a jéghegy csúcsa volt. A hatóságnak többször is külön sajtóközleményt kellett kiadnia, hogy helyre tegyék a politikus sokszor képtelen, adott esetben még kegyeletsértő állításait is.

Pámer Dávid
2023. 01. 19. 18:50
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2018. június 4. Hadházy Ákos, az LMP parlamenti képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Központi Nyomozó Főügyészségnek kellett helyre tenni Hadházy Ákost, miután a volt LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő álhírt tett közzé Facebook-oldalán az úgynevezett Schadl-ügy kapcsán.

A politikus az alábbiakat írta a közösségi oldalán: 

Nagy nehezen, de megtudtam: még mindig nyomoznak Schadl-ügy legsúlyosabb szálának ügyében.

A főügyészség azonban sajtóközleményében cáfolta Hadházy Ákost, egyértelművé téve, hogy a képviselő egy másik ügyben kapott tájékoztatás alapján a valóságnak nem megfelelő információt tett közzé a közösségi oldalán.

A nyomozó hatóság azt írta: „a politikus feljelentőként a jogi képviselője útján 2022. december 21-én – a nyomozás ügyszámára hivatkozással – tájékoztatást kért a Microsoft-licencek ügyének állásáról. A KNYF ugyanezen ügyszám alatt – tehát a Microsoft-ügyben – január 12-én arról tájékoztatta Hadházy Ákos jogi képviselőjét, hogy a nyomozás folyamatban van, annak állásáról egyéb tájékoztatást az ügyészség – az eljárás érdekeire tekintettel – nem ad. A főügyészség ezen tájékoztatását Hadházy Ákos a közösségi média oldalán a mai napon úgy tette közzé, mintha az az úgynevezett Schadl-ügyben kapott információ lett volna, és így abból a valóságnak meg nem felelő következtetéseket vont le” – hangsúlyozta a KNYF.

Hadházy később  kínos magyarázkodásba kezdett, majd az ügyvédjére mutogatva elismerte, hogy tévedett, de ezt is úgy tette, hogy közben a nyomozó hatóságot szapulta.

Sokan persze nem lepődtek meg Hadházy mellényúlásán, hiszen aki az elmúlt években nyomon követte a pályafutását, nem először találkozott a képviselő csúsztatásaival. Nemegyszer – ahogy a tegnapi esetnél is – a különböző hatóságoknak közleményben kellett korrigálniuk Hadházy állításait. Volt, hogy a Simonka-ügyben a mentelmi jog intézményét kellett elmagyaráznia az ügyészségnek és megértetni a képviselővel, hogy amíg a védettség fennáll, senkit nem lehet letartóztatni, akkor sem, ha azt Hadházy szeretné. Két éve előfordult olyan eset is, hogy

a Legfőbb Ügyészségnek – a politikus egyik Facebook-posztja után – ugyancsak közleményben kellett elmagyarázni Hadházy Ákosnak, hogy állításával szemben a legfőbb ügyész írásbeli kérdésekre adott válaszai minden esetben a jogszabályi előírásokon alapulnak.

Mint az ügyészség megjegyezte, a büntetőeljárás eredményessége miatt még a független képviselő sem kaphat egy-egy ügyben bővebb tájékoztatást, csak azután, ha a jogszabályi akadályok elhárultak. A  politikus „tévedett” akkor is, amikor kijelentette, hogy Simonka György miatt törvényt módosítottak. Ezután a kijelentés után is közleményt kellett kiadni a hatóságnak. 

Hadházy legvisszataszítóbb kirohanása 2021 decemberében történt, amikor a képviselő egy interjúban a Bács-Kiskun megyei főügyész tragikus halálát összekötötte a Simonka- és a Boldog-üggyel.  Az ügyészség visszautasította Hadházy Ákos kegyeletsértő állításait és közleményükben leszögezték, hogy „hasonlóan korábbi ügyészséget érintő nyilatkozataihoz, Hadházy Ákos szinte valamennyi állítása, következtetése valótlan, a tényeket elhallgató vagy eltorzító, a büntető anyagi és eljárásjogi szabályok ismeretének teljes hiányáról tanúskodó. Az ügyészség következetesen tartja magát ahhoz, hogy szakmai vitákat szakmai fórumokon folytasson le, politikai vádaskodásokra pedig ne reagáljon. Hadházy Ákos egyik mondatával azonban olyan erkölcsi mélységbe süllyedt, hogy az nem hagyható válasz nélkül”.

Hozzátették:

a volt Bács-Kiskun megyei főügyész tragikus halálának összekötése a Központi Nyomozó Főügyészség által lenyomozott és jelenleg bírósági szakaszban lévő Simonka- és Boldog-ügyekkel nemcsak a valósággal nincs köszönőviszonyban, hanem minden moralitást nélkülöző, kegyeletsértő, jóérzésű embert felháborító megnyilvánulás. 

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.