Nick Thorpe magyarázkodik, a Telexre mutogat a rákosizás után

„A téves címre adott reagálásokból úgy látom, hogy az interjúm sajnos olaj volt a bal–jobb háború tüzére – és most a baloldal kezdte” – véli Nick Thorpe, aki szerint a Telex félrevezető címet adott a vele készült interjúnak, egy ártalmatlan mondatát értelmezte félre.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2023. 01. 16. 16:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„2010 óta olyan a hangulat, mint a Rákosi-korszakban” – ezt a címet adta a Telex a Nick Thorpe-pal készített interjújának, amelyet azonban az újságíró rossz és félrevezető címként aposztrofált.

Nick Thorpe a Facebook-oldalán adott hangot a véleményének:

Január 11-én videóinterjút adtam a Telexnek. Sajnos 14-én nagyon rossz és félrevezető cím alatt jelent meg. Mintha azt mondtam volna, hogy ma olyan hangulat uralkodik, mint egykor a Rákosi-korszakban. Ez persze képtelenség

– írta, hozzátéve, hogy a Telex egy ártalmatlan mondatát értelmezte alaposan félre – hívta fel a figyelmet a Mandiner

Azt mondtam ugyanis, hogy manapság a hivatalosság köreiben úgy gondolják, hogy »aki nincs velünk, ellenünk van«, pedig ez Rákosi híres álláspontja volt. Ugyanezt elmondhattam volna az ellenzéki oldal embereiről is

 – tette hozzá az újságíró.

Arról is írt, hogy közben a telexesek módosították az eredeti címet. 

Az új cím ezt próbálta enyhíteni, valójában azonban szerintem átmentené: »2010 óta kicsit Rákosi Mátyás jellegű a hangulat«. Még hasonlót sem állítottam, és igen sérelmesnek érzem, hogy ekkora badarságot adnak a számba. Megkértem a Telexet, hogy ezt a kis írásomat közölje a honlapján. A kollégák azonban úgy látják, hogy nem követtek el hibát a címadásnál.

Most indítsak helyreigazítási pert?

– tette fel a kérdést bejegyzésében. 

Ahogyan arra lapunk korábban felhívta a figyelmet: Nick Thorpe a Soros-hálózat megbízható munkatársa. Ez derül ki többek között abból az elszólásból is, amelyet az Amnesty International egykori vezetője ejtett el: 

– Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged

 – mondta róla Jeney Orsolya, az AI korábbi vezetője, aki azt ecsetelte egy Skype-interjúban, miként próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról. 

A jelenségre Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője is felhívta a figyelmet Facebook-bejegyzésében: 

Nick Thorpe brit újságíró szerint „kicsit Rákosi Mátyás-jellegű” a hangulat Magyarországon. Valóban. A baloldalon

 – fűzte hozzá. 

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője is reagált a Telex-interjúban elhangzottakra: szerinte a Rákosi-korszakról szóló mondatok sok magyart rosszul érintenek, hiszen egy egész nemzet szenvedett a kommunisták erőszakos elnyomásától, rengeteg családban él azoknak a rokonoknak az emléke, akiket a kommunista erőszakszervezetek (mások mellett az ÁVO) kínoztak vagy öltek meg, ráadásul sok túlélő még velünk van – emlékeztetett. 

Borítókép: Nick Thorpe újságíró (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.