Vészesen közeleg az idő, amikor már nem lehet síelni a magyar hegyekben

A Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon megjelent cikkben a kutatók a klímaváltozás hatásait elemzik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 24. 8:51
null
Budapest, 2023. január 1. Köd a Budai-hegységben 2023. január 1-jén. Enyhe idõvel ért véget az év, az új év elsõ napjaiban is többfelé mérhetnek 12 és 17 fok közötti értékeket az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú elõrejelzése szerint. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hatvan év alatt a harmadára csökkent Magyarország magasabban fekvő területein az átlagos hóvastagság – írta pénteki cikkében a szakportál.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös elemzése szerint míg az 1960–70-es években november közepétől január közepére egyenletesen növekedve átlagosan 12–14 centiméteres hóvastagság alakult ki a hegyekben, addig az 1980-as évektől a hómennyiség később, inkább februárban érte el a maximumát, és jelentősen csökkent is, nagyjából megfeleződött.

A legutóbbi két évtizedben tovább módosult a hótakaró, már csak november végétől számíthattunk alig növekedő hóvastagságra, amely négy centiméternél érte el a sokévi átlagos maximumát – teszik hozzá a kutatók.

A magasabban fekvő területeken a síelésre alkalmas napok száma ezzel jelentősen csökkent. Ez a folyamat az adatok alapján leginkább az Északi-középhegységben észlelhető.

Az elemzés szerint 73 százalék a valószínűsége annak, hogy az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás miatt csökkent harmadára a hóvastagság Magyarország magasabban fekvő területein.

Felhívták a figyelmet, hogy csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali csökkentésével van esélyünk arra, hogy a síelésre alkalmas hóvastagságú napok jelenlegi átlagos gyakorisága megmaradjon.

Amennyiben nem csökken a károsanyag-kibocsátás, 2060 után (az éves változékonyságot figyelembe véve) nem vagy alig lesz síelésre alkalmas nap a magyarországi hegyekben.

A kutatók teljes elemzése itt olvasható el.

Borítókép: Köd a Budai-hegységben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.