Az Igazság órája: az európai politikai elitek szemben állnak az európai emberekkel + videó

A Karc FM és az Alapjogokért Központ közös műsorában, az Igazság órájának vasárnapi adásában Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai, valamint Törcsi Péter, a központ operatív igazgatója voltak Pindroch Tamás vendégei.

Magyar Nemzet
Forrás: Karc FM2023. 02. 07. 13:34
Demonstration against open pit lignite mining in German village of Luetzerath
epa10399453 An activist hangs from one of the occupied houses as police officers start the evacuation at the village of Luetzerath, Germany, 11 January 2023. The village of Luetzerath in North Rhine-Westphalia state is to make way for lignite mining despite the decision to phase out coal. The Garzweiler open pit mine, operated by German energy supplier RWE, is at the focus of protests by people who want Germany to stop mining and burning coal as soon as possible in the fight against climate change. EPA/RONALD WITTEK Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő-e, hogy az európai politikai elitek elszakadtak a hétköznapok valóságától, és ma már egyre kevésbé képviselik az európai polgárokat? – kérdezte a Pindroch Tamás szerkesztő-műsorvezető.

Kovács István stratégiai igazgató szerint ebben nincsen semmi meglepő. Mégpedig azért, mert „a Századvég csinált egy nagy kutatást. Több országra kiterjedően 38 ezer embert kérdeztek meg, amiből kijött, hogy igazából nagyon elégedetlenek az emberek azzal, amit a vezetőik produkálnak. Ez azért nem lepett meg minket, mert mi az Alapjogokért Központnál a tavalyi év során készítettünk egy, az Európai Uniónak a statisztikai hivatalának az adataira támaszkodva egy olyan kutatást, amelyben megnéztük, hogy az emberek mit azonosítanak legfőbb problémaként, mik azok a problémák, amikkel szerintük foglalkozni kellene a vezetőiknek, és ehhez képest az Európai Unió milyen dolgokkal foglalkozik hangsúlyosan. Ebből az jött ki, hogy nem meglepő módon az embereket olyan témák érdeklik, mint a saját megélhetésük, a gazdaság fejlődése, a migráció, a biztonságuk. Ehhez képest az Európai Unióban megnéztük, hogy az egyes jogalkotási területeken mik az elsődleges szempontok, és nem azok voltak, amiket az emberek azonosítottak.

Gender, klíma, és a bizottság saját hatalmának bebetonozása – ez volt az unió hivatalos napirendjén annak ellenére, hogy az embereknek nem ez az elvárása, ez tisztán látszik mind a Századvég-felmérés, mind az EuroBarometer adataiból. „Tehát itt a válságokat folyamatosan arra használja az Európai Unió, hogy a saját hatalmát növelje, még több Brüsszel legyen, de ezt nem annak érdekében, hogy megoldja a valódi problémákat. Azokkal jobb, ha nem is foglalkozik, ezt láttuk az összes korábbi válságnál, hogy igazából rosszabb lett, amikor hozzányúltak” – mondta Kovács.

Törcsi Péter operatív igazgató szerint ez a nagyra nőtt bürokrácia saját logikája miatt alakult így. 

Szerinte azonban talán érdekesebb kérdés, hogy az európai elitek miért váltak ennyire arrogánssá. „Abban keresném a probléma kulcsát, hogy miért lett ennyire arrogáns az európai elit, tehát legjobban talán Magyarországon az SZDSZ-nek a mentalitásával lehet leírni azt a fajta rossz értelemben vett elitizmust, amit az európai elit képvisel, hogy annyira arrogáns még a saját választóival szemben is, hogy azt gondolja, a választók, azok alapvetően hülyék, az elitek úgyis mindent jobban tudnak, és hogyha a választóknak a szándékai, a vágyai, az akarata, amit a saját életükkel kapcsolatban kinyilvánítanak, az egy hülyeség, az meghaladott. A genderideológia az eliteknek így fontosabb, a különböző elnyomott, létező vagy vélt kisebbségben élő embereknek a felszabadítása, valami távoli jövőben megvalósuló veszélynek az elhárítása a jelenben fontosabb, ilyen klímakatasztrófa. Ennek az elitizmusnak megvannak a magyarországi képviselői is 2019 óta Budapesten” – fogalmazott Törcsi, aki szerint Karácsony és Niedermüller is csak azért foglalatoskodik a klímavészhelyzettel, mert a globális progresszív politikai hálózat tagja.

Adjunk hálát, hogy a Karácsonyék nem csináltak klímaügyben semmit a méhlegelőn meg a klímaveszélyhelyzet kihirdetésén kívül, mert akik nekiálltak ezt megoldani Németországban meg EU-s szinten, ott csak sokkal nagyobb baj lett belőle

 – replikázott Kovács, aki azt is felemlegette, hogy a német elit előbb bezáratta az atomerőműveket, majd a klímavédelem jegyében százmillió tonnányi lignitet bányásztat ki a föld alól, hogy azt hőerőművekben elégesse. „Ez az, amiről beszélek, hogy valójában az EU-ban az igazi nagy problémáknak jobb lenne, ha nem is állnának neki megoldani, mert onnantól mindig csak sokkal rosszabb lett a helyzet. Nézzük meg, amikor a 2008-as válság beütött! Ugye már Amerika régen kilábalt belőle, itt még kerestük a közös európai megoldást, főleg eurózónán belül. Ebből az lett, hogy az olasz államadósság az valahol az egekben van, a görögöt már senki nem számolja, mert az egy ilyen hipotetikus számadattá vált mára, vagyis mindenki tudja, hogy az soha nem lesz visszafizetve, és egyébként, amiről kevesebbet szoktunk beszélni, a spanyol államadósság felment 40 százalékról 110-re, a francia 60-ról szintén 100 fölé. Tehát ez volt a hatalmas válságkezelés. Utána jött a migrációs krízis, azt nem kell nagyon fejtegetni, hogy igazából jobb lett volna, hogyha hagynak minket dolgozni ezen az egészen, menedzselni a problémát. Amikor az Európai Unió bármit csinált, a jogalkotás csak arra ment ki, hogy betelepítsük a migránsokat, szétosztjuk a különböző tagállamok között, utána jött a Covid, amit talán nem is kell fejtegetni, hogy a saját hatalmuk építésén túl egyébként micsoda korrupciós botrányok sejlenek fel Brüsszelben, de hogy segíteni nem segítettek az európaiaknak, az tuti” – fogalmazott Kovács, aki szerint „a brüsszeli eliteknek sikerült egy Európában fejlesztett, Európában gyártott vakcinát a legdrágábban megvenni, és az európaiakat kezdték el vele a leglassabban oltani az egész világon. Tehát, hogyha valamit, valahogy félre lehet kezelni, akkor az európai elit ezt csinálja, tehát tényleg jobb, ha nem nyúlnak hozzá a problémákhoz” – mondott súlyos ítéletet az európai elitekről az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Pindroch szerint miközben az európai elitek folyton a demokratikus értékeket hangoztatják, mintha nem gyakorolnák azt. 

Négy-ötévente választhatnak a szavazók, és nemzeti konzultáció sem kell. „Ebből látszik, hogy nem hisznek benne. Ez nem csak egy ilyen brüsszeli történet, hanem ez egy ilyen rendes, jól fésült, progresszív, liberális baloldali testtartás, ami gyűlöli az embereket, gyűlöli a választókat, mert a választóknak van szabad akarata, meg véleménye, és ezt adott esetben el is mondhatnák.”

Én azt hívnám bázisdemokráciának, hogy egy kormánynak és egy parlamenti többségnek az a dolga, hogy vegye figyelembe azt, hogy az emberek hogy gondolkodnak. Az emberek nagy többségben nem hülyék. Pontosan tudják, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük, csak hülyének nézik őket a baloldaliak

 – fejtette ki válaszában Törcsi Péter.

A műsor második felében a genderideológia sporton keresztüli agresszív nyomulását beszélték át a meghívottak, és azt, az amerikai Demokrata Pártot hogyan ejtette rabul a woke-progresszió, és miért lépett fel ennek ellenében Trump elnök és DeSantis floridai kormányzó. Kovács szerint „az USA-ban az emberek félnek a retorzióktól, hogy ha meg mernek fogalmazni bármilyen kritikát a gendersemleges androgün lényről, akit egyébként a klímaváltozás eléget, vagyis ha meg merik kérdőjelezni a klímaapologetika dogmáit, és még rosszat mernek mondani a genderideológiáról is, akkor Amerikában, egy egyetemi campuson, ez a retorzió teljesen reális. Ha ott valaki, mondjuk egy professzor csak fel meri vetni a kételyét, akkor kirúgják az állásából. Ha diák, akkor valószínűleg meg is verik és úgy rúgják ki az egyetemről” – fogalmazott Kovács.

A teljes műsort itt hallgathatja és nézheti vissza:

Borítókép: illusztráció (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.