Csúszhat az ítélethirdetés a Gyárfás–Portik-perben

A Fenyő-gyilkosság pere legutóbbi tárgyalási napján történtek előrevetítették a bizonyítási eljárás várható befejezésének csúszását, ami az egész eljárást befolyásolja. Csak a bizonyítási eljárás után kerülhet sor iratismertetésre, majd a perbeszédekre, amelyek várhatóan órákig fognak tartani. A bíróság nyári ítélkezési szünetét is figyelembe véve az ítélethirdetés akár őszre is eltolódhat.

2023. 02. 08. 18:12
null
Bűnügy - Fenyő-gyilkosság Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi tárgyalási napon Portik Tamás és védője felborította a tárgyalás menetét. 

Írásban ugyanis úgy nevezték meg az egykori szlovák maffiafőnök bizalmi emberét, mint aki meg tudja mondani, ki ölte meg 1998. február 11-én Fenyő Jánost. Portik vallomása szerint ugyanis nem Jozef Rohác lőtt. 

A két gyilkosság – Prisztás József és Boros Tamás – megbízójaként összesen 28 év fegyházra ítélt, ma is büntetését töltő Portik Tamás a Fenyő-gyilkosságban a vád szerint megbízó volt. A vád szerint Gyárfás Tamás bujtotta fel Portikot, hogy ölesse meg Fenyőt, akit Roháccsal le is lövetett. A szlovák bérgyilkos ezért és az Aranykéz utcai robbantás miatt kapott életfogytiglani fegyházat. 

A keddi tárgyaláson hosszas szóváltásba keveredett Portik Tamás a bíróval, ugyanis a perújítását szerette volna kiterjeszteni a Fenyő-ügy jogerősen elítélt gyilkosára, Rohácra is. Arról beszélt, hogy abban az ügyben a terhelő tanúk nagy részét kizárták az ügyből, ám ezek a tanúk a Gyárfás–Portik-perben ismét előkerültek. Portik Tamás azt akarta elérni, hogy szembesítések történjenek, illetve személyesen akart részt venni a tárgyalásokon. 

Korábban azonban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy biztonsági okokból zárt hírközlési láncon kapcsolják őt a Kozma utcai börtönből. Kedden a bizonyítási eljárás a több mint egyórás „Portik-előadás” után kezdődhetett meg érdemben, így a tárgyalási napra kitűzött menetrend is felborult. 

A tanúként beidézett Vajtó Lajos nem is kerülhetett sorra, őt jövő csütörtökre hívták vissza, arra az időpontra, amelyre eredetileg R. Lászlót idézték. 

Vajtó Lajos tanúkénti kihallgatása azért lényeges, mert a nyomozati vallomásaiban többször beszélt az úgynevezett fehér könyvről, amit Fenyő János állíttatott össze, hogy majd Gyárfás Tamást támadja vele. 

A könyv eredetileg százoldalas volt, és Vajtó szerint Fenyő neki is átadta azzal, hogy a „sajtóban futtassa meg”. Vallomások szerint a fehér könyv Kuncze Gábornál – az akkori belügyminiszternél – landolt, ő azonban ebben a perben tagadta, hogy kapott volna ilyet. A könyv a néhai Kiss Ernőhöz került, majd nyoma veszett. A védelem 21 kérdéssel készül a Vajtó-meghallgatásra, vélhetően a szavahihetőségét akarják megingatni.

Vajtót ugyanakkor faggatni tervezik a Gyurcsány-féle elhárítás főigazgatója, Laborcz Sándor Portikkal történt két találkozójáról is, amit Vajtó hozott tető alá. Kényes politikai kérdéseket is felvetettek ezek a találkozók, ám a zajló per szempontjából az lehet lényeges, hogy mit beszéltek a felek Gyárfás Tamásról és a Fenyő-gyilkosságról.

A bizonyítási eljárás csütörtökön tanúmeghallgatásokkal folytatódik. Mások mellett az MSZP volt tagozatvezetője, Dósa I. András is tanúskodik, aki részese volt Gyárfás Tamás megzsarolásának 2017-ben, aminek következménye lett aztán a volt sportvezető-médiaszakember őrizetbe vétele, meggyanúsítása, majd vád alá helyezése.

A jelenlegi állás szerint május elején iratismertetés következne, utána még a vádbeszédeknek is el kell hangozniuk. Többórás perbeszéd várható a vádhatóságtól és a védelemtől egyaránt. Gyárfás Tamás az utolsó szó jogán várhatóan szintén órákat beszélhet majd. Portik pedig kiszámíthatatlan e tekintetben is. 

Az események tükrében a várható ítélethirdetés akár őszre is kitolódhat.

Borítókép: Fenyő Jánost 25 éve a Margit utcában lőtte le Jozef Rohác (Fotó: Archív)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.