Jogtalanul kutakodna a PEGA

Az európai baloldal és az Európai Parlament a saját céljaira igyekszik majd felhasználni a látogatást – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Pegasus-vizsgálóbizottság (PEGA) magyar tagja. A bizottság február 20. és 21. között látogat Magyarországra, hogy a baloldalhoz köthető NGO-k tagjaival találkozzanak.

2023. 02. 17. 5:55
null
EP-138314H_Plenary_18_Schengen Fotó: Philippe STIRNWEISS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit jelent az, hogy egy parlamenti bizottságot vizsgálóbizottságnak hívnak? Más feladatot lát el, vagy több hatásköre van?
– Az Európai Parlamentben háromféle bizottság működhet: a szakpolitikai logika mentén szerveződő állandó bizottságok, a különleges feladat ellátására szerveződő különbizottságok és a vizsgálóbizottságok. A szabályok azt írják elő, hogy az Európai Parlament ideiglenes vizsgálóbizottságot állíthat fel arra, hogy kivizsgálja az uniós jog végrehajtása során felmerülő esetleges jogsértéseket. Vagyis itt arról van szó, hogy ennek a vizsgálóbizottságnak már a létrejötte is önmagában jogszerűtlen. Azon a területen ugyanis, amelyen a Pegasus-bizottság kutakodni igyekszik, tehát a tagállami nemzetbiztonsági ügyekben nincs uniós jog, azon egyszerű okból, hogy nem áll fenn semmilyen uniós hatáskör.

– A nemzetbiztonság kérdéseiben tehát a tagállamok maguk dönthetnek?
– Pontosan erről van szó, a nemzetbiztonság a tagállamok kizárólagos jogköre, ez a vizsgálóbizottság pedig a jogon kívül jár azzal, hogy létrejött, hogy működik, jelentést fogad el és most látogatást szervez Magyarországra. Ez áll a hátterében annak, hogy a magyar kormány nem vesz érdemi tudomást erről a látogatásról. Egyébként pedig nincs is semmi, ami az ügyben elmondható lenne, hiszen amióta a Fidesz 2010-ben átvette a kormányzást, Magyarországon a nemzetbiztonsági szolgálatok nem végeztek illegális megfigyelést. A vizsgálóbizottság tagjainak budapesti látogatásuk során tehát be kell érniük a civil szervezetekkel, amelyek egyébként is számtalanszor felszólaltak már az Európai Parlament LIBE és PEGA bizottságainak ülésein, így ez a kétnapos budapesti út megfelelő alkalmat biztosít arra, hogy viszonozzák az Európai Parlament korábbi meghívását.

– Miért működhet és szervezhet látogatásokat ennek ellenére ez a bizottság?
– Ez egy tisztán politikai ügy. Azért létezik ez a bizottság, mert az Európai Parlament baloldali többsége így döntött. Egyébként egészen abszurd az ezzel kapcsolatos érvelésük. Abban a jelentéstervezetben, amelyet a tevékenysége végén elfogad majd a Pegasus-bizottság, az szerepel, hogy mivel a tanács korábban, az EP kérésére tárgyalta a kémszoftverek ügyét, szerintük ezt úgy kell értelmezni, hogy elismerték erre vonatkozóan az uniós hatáskört. 

Talán nem szorul magyarázatra, hogy ez az indok komolytalan és mindenfajta jogi alapot nélkülöz.

Jogalap hiá­nyában pedig egyértelmű, hogy csak politikai motivá­ciói vannak ennek a vizsgálóbizottságnak, ez ismét az európai baloldal akciója a szuverenitás és a nemzetállamok ellen. Azért is fogalmaztam többes számban, mert itt nem csak egy tagállamról van szó, Magyarország mellett ugyanis még négy országgal foglalkozik ez a bizottság, Lengyelországgal, Spanyolországgal, Ciprussal és Görögországgal. A jelentésért pedig az a liberális holland képviselő, Sophie in’t Veld felel, aki már több mint tíz esztendeje azzal foglalkozik, hogy a magyar kormányt különböző indokokkal lejáratja.

– Mi várható a látogatást követően?
– Jogi értelemben semmilyen következménnyel sem jár sem a látogatás, sem pedig a Pegasus-bizottság jelentése, amit tavasszal fogadhatnak el. Az Európai Bizottság is számtalan alkalommal hangoztatta, hogy a nemzetbiztonság védelme, a nemzetbiztonsági tevékenységek ellenőrzése a tagállamok hatásköre, ezen a téren uniós intézkedés, jogalkotási kezdeményezés nem lesz a jelentés alapján. Politikai értelemben a szokásos boszorkányüldözésre számítunk. Mind az európai baloldal, mind pedig az Európai Parlament a saját céljaira igyekszik majd felhasználni ezt a látogatást. A baloldal próbál tőkét kovácsolni a tényeknek beállított rágalmak alapján, az Európai Parlament pedig szokásos birodalmi törekvéseit követi, amikor „vizsgálóbizottságát tényfeltáró akcióra küldve” az amerikai kongresszus szerepé­ben tetszeleg. Pedig Európa nem egy föderatív állam, és soha nem is lesz az. A valóság az, hogy ennek a bizottságnak a megalakulása, ahogy működik és ahogy a tagállamokkal szemben nyomozni próbál, egy szenzációhajhász bulvárlapba illő stílus. Az a módszer pedig, hogy pletykákra és újságcikkekre alapozó jelentést mutat be, amelynek „megállapításai” a Nyílt Társadalom Alapítványok politikai hálózatához tartozó NGO-k és az ügyben önmagukat felhatalmazó civil szervezetek elfogult véleményének megismétlése, nem méltó a nemzetállamok önálló társulásán alapuló európai közösség elvéhez és értékrendjéhez.

– A vizsgálóbizottság létrejöttének lehet egy olyan célja, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást az Európai Bizottságra a hazánknak járó uniós források kapcsán?
– Nyilvánvaló, hogy az Európai Parlamentben a baloldali pártok, kiváltképp a zöldek és a szocialisták folyamatos pergőtűz alatt tartják a megállapodást. A magyar kormány mindig megállapodásra törekedett az Európai Bizottsággal, ám látható, hogy az Euró­pai Parlament minden egyes alkalommal közbe akar szólni. Egy ilyen támadás is nyomásgyakorló eszköz. Ugyanazok a szereplők jelennek meg ebben a bizottságban, akik a plenáris üléseken, illetve különböző, a baloldalhoz köthető NGO-k által motivált jelentéseket fogalmaznak meg hazánkkal szemben.

– Nem idejétmúlt másfél év után még mindig a Pegasus-üggyel foglalkozni?
– Látszik, hogy akadozik a bizottság munkája. Ráadásul egy olyan jelentést próbálnak megfogalmazni, ami nem tartalmaz kézzelfogható bizonyítékot. Időhúzás folyik, hogy a bizottság munkáját fenntartsák, ám mivel egy ideiglenes bizottságról van szó, várható, hogy hamarosan befejeződik a munkájuk.

 

Borítókép: Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Fotó: Philippe Stirnweiss)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.