időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Kiadták a vörös kódot, annyira hideg lesz a következő napokban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 10:51 2023.02.07. 14:55
Kiadták a vörös kódot, annyira hideg lesz a következő napokban

A hideg időjárás miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden.

Kedd este nyolc órától szombat reggel nyolc óráig a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon, a közép-magyarországi régióban kedd este nyolc órától csütörtök reggel nyolc óráig tart az intézkedés

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet – indokolta a döntést az államtitkár. Korábban arról is beszámoltunk, hogy ma nem valószínű csapadékos időjárás, kis eséllyel alakulhat ki néhol hószállingózás, esetleg gyenge havazás. 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a Kormány.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain.

Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, a budapesti ellátók kihasználtsága 80, az országos hálózaté pedig 81 százalékos jelenleg. Az államtitkár arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

Beszámoltunk arról is, hogy a rendkívüli időjárás miatt a biztosítótársaságok eddig 1,8 milliárd forintot fizettek ki, vagy tartalékoltak kifizetésekre.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/Jeff Roberson)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.