Körözik a szélsőbaloldali Hammerbande két tagját

Egyre több jel utal arra, hogy az Antifa hírhedt rohamcsapata, a német Hammerbande tagjai rendeztek hajtóvadászatot Budapest utcáin a múlt hét végén. Nyolc, találomra kiválasztott embert kegyetlenül összevertek. A négy elfogott gyanúsított közül egy a német hatóságok szerint is a banda tagja, két másikat pedig köröz a magyar rendőrség. A Szikra Mozgalom elismerte: aktivistájuk a letartóztatott magyar nő, D. Krisztina.

2023. 02. 17. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a német lapok is közölték annak a két német állampolgárnak a fotóját, akiket a múlt hét végi, budapesti embervadászat miatt keresnek a magyar hatóságok. 

A magyar rendőrség keresi ezeket a feltételezett Antifa gengsztereket – e sokatmondó címmel számolt be 

a Junge Freheit című lap arról, hogy a magyar rendőrség elfogatóparancsot adott ki két feltételezett német baloldali szélsőséges ellen. A gyanú szerint más, már elfogott erőszakos bűnözőkkel együtt a múlt héten több emberre is rátámadtak Budapesten.

 

A magyar hatóságok a húszéves Moritz Christian Leopold Schroetert és a 22 éves Clara Judith Wittkugelt keresik. Előbbi Lipcsében született, a fiatal nő pedig a schleswig–holsteini Henstedt-Ulzburgban. Mindketten Németországban élnek, de a bizonyítékok szerint Magyarországon tartózkodtak az 1945-ös budapesti kitörési kísérletre való megemlékezés hétvégéjén.  

Clara Judith Wittkugel Antifa-terrorista körözési fotója (Forrás: Police.hu)
Moritz Christian Leopold Schroeter Antifa-terrorista körözési fotója (Forrás: Police.hu)

„A magyar fővárosban minden februárban megemlékeznek a magyar és német katonák Vörös Hadsereg elleni csatájáról a második világháborúban. Ekkor a bekerített Budapesten próbálták áttörni a szemben álló csapatok arcvonalát. A radikálisok és a szélsőjobboldal minden évben összejön erre az alkalomra. A »becsület napján« több hasonló rendezvényt a magyar hatóságok előzetesen betiltottak. A német Antifa hívei korábban arra szólították fel tagjaikat, hogy utazzanak Magyarországra, és ne hagyják a »nácik dicsőítését«” – írta a német lap.

 

Más lapok, mint például a Bild, a német Hammerbande nevű hírhedt Antifa-csoportot hozták összefüggésbe a támadókkal. Minden jel arra utal, hogy a Hammerbande egyes tagjai részt vettek a budapesti embervadászatban. A két körözött német állampolgár, valamint egy elfogott német férfi a banda tagjai.

A Bild – még a BRFK hétfői sajtótájékoztatója előtt – már vasárnap azt írta, hogy a lehetséges antifás támadók, akik Magyarországon akcióztak: Clara Judith Wittkugel (22), Anna M. (25), Emilie D. (20), Moritz Christian Leopold Schroeter (20), Tobias E. (29) Németországból és Ilaria S. (38) Olaszországból. Közülük a Budapesti Rendőr-főkapitányság Clara Judith Wittkugel és Leopold Schroeter ellen adta ki az elfogatóparancsot közösség tagja elleni erőszak miatt.

A hétvégi támadások miatt eddig négy gyanúsítottat fogtak el a feltételezett 15 közül a BRFK nyomozói. Közülük az illetékes nyomozási bíró letartóztatta a 42 éves magyar D. Krisztinát, a 38 éves olasz nőt, Ilaria S.-t és a 29 éves német Tobias E.-t. Bűnügyi felügyelet alá pedig a 25 éves, német Anna M. került úgy, hogy mindössze hetente kell e-mailben jelentkeznie a BRFK-n. 

Tobias Edelhoff néven azonosította az elfogott német férfit a német sajtó (Fotó: BRFK)

Német sajtóorgánumok az egyik gyanúsítottat Tobias Edelhoffként azonosították, aki a Lina-ügyként elhíresült Antifa-támadások résztvevője is lehetett, amelyeket a Hammerbande követett el.

Lina Engelt évekkel ezelőtt elfogták, a per jelenleg is tart ellene, de a banda tagjai közül a német hatóságok nem tudtak mindenkit elfogni. A német sajtó szerint most a magyar rendőrség számolhatja fel teljes egészében a Hammerbandét. A BRFK mindenesetre együttműködik német és az olasz társszervekkel, valamint titkosszolgálatokkal, a német és a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal extremitások ellen fellépő részlegeivel.

Közben a D. Krisztinaként említett nőről a Szikra Mozgalom elismerte, hogy az ő aktivistájuk, ám állításuk szerint nem beszél idegen nyelveket, a támadások időpontjaira pedig alibije van, még csak Budapesten sem volt. A nő egyébként tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményeket. A Szikra közleményében azt is írta:  a nő „legjobb tudomásuk szerint nem állt kapcsolatban külföldi Antifa-szervezetekkel”, valamint hogy „úgy tudjuk, egy a helyszínen rögzített képen az egyik tettesen lévő sál és kabát alapján gyanúsítják”.

Borítókép: A német sajtó szerint Tobias Edelhoffot fogták el Budapesten a rendőrök (Fotó: BRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.