Még egy hétig lehet jelentkezni az érettségire és a felsőoktatásba

Fontos, hogy az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire is külön kell jelentkezni.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 11:50
null
Salgótarján, 2022. május 5. Diákok a középszintû angol írásbeli érettségi vizsgán a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. május 5-én. Az angol közép- és emelt színtû írásbelikkel megkezdõdtek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák. Az érettségire középszinten több mint 49 ezren, emeltre pedig csaknem 20 ezren jelentkeztek. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május–júniusi érettségi vizsgákra február 15-ig lehet jelentkezni. A maturálók rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek.

Idén a tavaszi érettségi vizsgaidőszakban az írásbeliket május 5. és 26., az emelt szintű szóbeliket június 7. és 14., a középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 19. és 30. között tartják.

Fontos, hogy az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire is külön kell jelentkezni, egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat. A felsőoktatási intézményekbe szintén február 15-ig lehet jelentkezni a Felvi.hu honlapon elérhető e-felvételiben.

Az érettségi vizsgák szervezésről ezúttal is a középiskolák és a kormányhivatalok gondoskodnak. A jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk és a kormányhivatalok elérhetőségei megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az idei felvételin már nem központi előírás az emelt szintű érettségi. Arról, hogy kérnek-e ilyet, az egyetemek és a főiskolák már saját hatáskörben döntenek.

Mindezek mellett nem lesznek központilag meghatározott minimumpontszámok sem, és újdonság az is, hogy a felvételi eljárás teljes egészében elektronikus formában történik, akár mobiltelefonról is lehet jelentkezni. A rendszer teljes átállása 2024-ben következik be, de már idén is életbe lép több olyan könnyítés, amely kedvezően érinti a leendő hallgatókat. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes lesz emelt szintű érettségit tenni, mert 2024-től magasabb pontszámot kaphatnak érte a felvételizők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.