Vége a bizonytalanságnak: hamarabb juthatunk hozzá a megvásárolt autókhoz, mint a járványidőszakban

A hazai márkakereskedők a kocsikat akár 2-3 hónapos határidővel is le tudják már szállítani.

Magyar Nemzet
Forrás: Pénzcentrum.hu2023. 02. 28. 14:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen lerövidültek a szállítási határidők a magyar autókereskedésekben az utóbbi hónapokban – írta meg a Pénzcentrum. A márkaképviseletek azt a választ küldték a kérdéseikre, hogy 

manapság a népszerű modelleket akár 2-3 hónapos határidővel is le tudják szállítani, ami már közel van a járvány előtti állapothoz

Hozzáteszik, hogy ez függ attól is hogy az ügyfél milyen konfigurációval rendeli meg az autóját.

A lap úgy értesült, hogy az Esztergomban gyártott Suzukik közül van, ami azonnal elérhető, de például a Szlovákiában készülő Kia-modellek is viszonylag hamar megérkeznek.

Emlékeztetnek, hogy a járvány kitörése óta kaotikus állapotok jellemezték a magyar újautó-piacot: a kocsik megdrágultak, a szállítási idők kitolódtak. 

A Pénzcentrum megkérdezte a hazai autóimportőröket, hogy jelenleg mennyit kell várni a népszerű modellekre. Emellett arra is megkérték őket, foglalják össze a tapasztalataikat: javult vagy romlott-e a helyzet ebben a tekintetben az utóbbi hónapokban, mire számíthat ma, aki nem készletről, hanem megrendelésre szeretne autót vásárolni?

Hazánk piacvezető autómárkája, a Suzuki közölte, az elmúlt hónapokban alapvetően csökkent az autók szállítási ideje. A Peugeot szintén arról számolt be, hogy jelenleg több volumenmodell elérhető 3-4 hónapos szállítással. A Kia azt válaszolta, hogy az utóbbi hónapokban szintén rövidültek a nagyon hosszú várakozási idők. 

A népszerű modellek átlagos várakozási ideje kapcsán a Hyundai kifejtette, hogy a szállítási idő modell- és felszereltségfüggő, nagyon egyedi, sokszor egy adott opció miatt lehetséges csúszás a gyártásban, és aztán olyan is előfordul, hogy ugyanaz az opció elérhető rövid szállítási idővel is. Általánosságban az mondható el, hogy nehéz kiszámítani a megrendelések beérkezését a jelenlegi piaci helyzetben – tették hozzá.

A Lexustól azt az információt kapták, hogy minden fontosabb modelljük esetében vannak olyan – jellemzően alacsonyabb – felszereltségi szintjeik, amelyet akár hat hónapon belül szállítani tudnak.

A Porsche Hungáriánál szintén azt tapasztalják minden márkájuk esetében, hogy lassan ugyan, de javul a szállítási helyzet, rövidülnek a szállítási idők. 

A Mercedes-Benz Hungária pedig azt válaszolta, hogy náluk a várakozási idő nagyban függ attól, hogy milyen modellt, milyen motorizáltsággal és milyen felszereltségekkel szeretne megrendelni az ügyfél.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.