Egy amerikai nehézbombázó körözött órákig Somogy vármegye felett

Csütörtökön késő délután Kaposvár fölé érkezett a US Air Force egyik B–52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója.

Magyar Nemzet
Forrás: 74NULLANULLA.HU2023. 03. 10. 17:24
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOBLE41 kódjelű gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár fölé, ám itt egy kicsit elidőzött:

Elidőzött felettünk.

Elidőzött Kaposvár felett (Fotó: www.radarbox.com)

Bejárta az egész környéket.

Bejárta az egész környéket (Fotó: www.radarbox.com)

 

A nehézbombázó ismeretlen okok miatt körözni kezdett a környék felett, érintette Nagybajomot, Nagyatád környékét és Kadarkútot is, Kaposvár felett pedig többször is elrepült. Végül háromnegyed 6 körül folytatta útját eredeti végállomása, Spanyolország felé.

Érdekesség egyébként, hogy az egész útvonal során csak Somogy vármegye felett körözött több mint másfél órát a bombázó, ám ennek okát még homály fedi:

A teljes útvonal.

A teljes útvonal (Fotó: www.radarbox.com)

 

A B–52 Stratofortress gépeket 1955-ben állította hadrendbe az Egyesült Államok, kifejlesztésének célja a Szovjetunió elleni nukleáris csapás volt. A gép nyolc nukleáris bomba szállítására is alkalmas, de egészen brutális, mi mindennel szerelhető fel: 

  • 51 227 kg-os,
  • 30 454 kg-os,
  • 20 907 kg-os JDAM, gravitációs bombát bír el, de egyéb gravitációs és nukleáris bombák is bevethetők a szárnyak alá függesztve, illetve a törzsben szállítva.
A Boeing B-52H Stratofortress és a fegyverzete

A Boeing B–52H Stratofortress nehézbombázó és fegyverzete

 

A gépeket a 2000-es évekig tervezték használni, ám ezt később 2045-ig meghosszabbították, mára már csak a H jelű típusok állnak szolgálatban, amilyen Somogy vármegye felett is járt.

Az eredeti cikk Órákig körözött Kaposvár felett egy amerikai nehézbombázó címen érhető el.

Borítókép: Az amerikai légierő B–52H nehézbombázó repülőgépe (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.