Európának szüksége van a magyar egyetemekre!

A Soproni Egyetem rektora szerint a magyar felsőoktatás rangját és értékeit az európai felsőoktatási, kutatási térben nem törölheti el egy politikai szervezet.

2023. 03. 08. 17:08
FÁBIÁN Attila
Sopron, 2021. szeptember 8. Fábián Attila rektor beszédet mond a Soproni Egyetem tanévnyitó ünnepségén 2021. szeptember 8-án. MTI/Filep István Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar felsőoktatás rangját és értékeit az európai felsőoktatási, kutatási térben nem törölheti el egy politikai szervezet – jelentette ki a Karc FM-en a Magyar Rektori Konferencia alelnöke, a Soproni Egyetem rektora annak kapcsán, hogy a 21 modellváltó egyetem rektora nyílt levélben kéri az Európai Bizottság elnökét, hogy ne korlátozza a magyar hallgatók, oktatók és kutatók részvételét az Erasmus és a Horizont uniós programokban. 

Fábián Attila hangsúlyozta: a Magyar Rektori Konferencia modellváltó tagozatának tagjai elfogadhatatlannak tartják, hogy mintegy 182 ezer hallgató és 18 ezer oktató egy politikai vitának legyen a részese.  

Fábián Attila rektor. Fotó: Máthé Daniella

Meggyőződése szerint 

az Európai Uniónak szüksége van a magyar egyetemi tudásra, 

a magyar hallgatókra és oktatókra, valamint hiszi, hogy az európai sokszínűség és demokrácia alapját az adja többek közt, hogy a tagállamok azonos jogokkal vesznek részt az uniós oktatási és kutatási programokban. 

A rektor szerint a magyar egyetemek és a magyar kutatók olyan európai értékek mentén kutatnak, melyek az európai közösségnek is hasznára válnak. Fábián Attila elmondta, számos más program is elérhető a magyar egyetemek számára, amelyek szintén sikeresek, sok külföldi hallgató tanul Magyarországon, és a magyar oktatók és hallgatók külföldi tapasztalását is segítik ezek a programok.

A teljes beszélgetés ITT hallgatható meg: 

Borítókép: Fábián Attila rektor beszédet mond a Soproni Egyetem tanévnyitó ünnepségén 2021. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Filep István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.