időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Lecsapott a bulinegyedre a rendőrség + videó

Magyar Nemzet
Forrás: BRFK
2023.03.27. 08:52 2023.03.27. 09:05
Lecsapott a bulinegyedre a rendőrség + videó

Átfogó bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartottak a rendőrök és a társhatóságok péntek éjjel az V., VI. és VII. kerületben. Kábítószert, körözött személyt, ittas vezetőket és kamudroggal üzérkedőt is találtak – ismertette a BRFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Készenléti Rendőrség összesen kilencvenhárom rendőrrel és huszonnégy gépkocsival szervezett belvárosi akciót, amelynek végrehajtásában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, a Belváros–Lipótváros Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BFKH Közlekedési Hatóság Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai is részt vettek a március 24-ről 25-re virradó éjszaka a belvárosban. A szórakozóhelyek és környékük ellenőrzésének célja a garázda jellegű, erőszakos, vagyon elleni és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények megelőzése és a másokra veszélyt jelentő közlekedők kiszűrése volt.

Az akció mérlege: 607 igazoltatásból, 307 jármű ellenőrzéséből és 248 szondázásból kilenc elfogás, tizenhárom előállítás, négy biztonsági intézkedés, hat szabálysértési feljelentés, harminckét helyszíni bírság és négy közigazgatási bírság. Harmincöt taxit is megvizsgáltak, esetükben öt jegyzőkönyvet vettek fel szabálytalanságok miatt, és egy forgalmi engedélyt is elvettek engedély nélküli átalakítás miatt.

Elfogtak egy embert egyedi azonosítójellel visszaélés, egy személyt ittas vezetés, egy másik embert kábítószer birtoklása, három embert garázdaság miatt. 

Volt olyan igazoltatott, akit testi sértés miatt körözött a bíróság, két embert pedig szabálysértés miatt kerestek.

Előállítottak öt embert kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyanújával, egy embert lopás gyanújával, továbbá három embert mintavétel, illetve két embert engedély nélküli vezetés miatt. Egyikük kamudroggal próbálhatott megtéveszteni vásárlókat Erzsébetvárosban.

 

Drogként árulta a majoránnát és a porcukrot

A VII. kerületi rendőrkapitányság csalás vétség kísérletének gyanújával indított eljárást egy budapesti férfival szemben, aki a gyanú szerint a Dob utcában kábítószerként próbált meg eladni több nejlontasakba csomagolt növényi törmeléket és fehér port. H. Bálint az igazoltatásakor önként átadta a nála lévő két tasaknyi, közel tíz gramm növényi származékot. Állítása szerint nem kábítószert árul, csak majoránnát, amivel hetente két-három alkalommal egészíti ki a megélhetését. A ruházatában további csaknem öt gramm fehér port is találtak két tasakban, amiről azt mondta, hogy porcukor. A „sarki fűszerest” előállították mintavételre, majd a VII. kerületi kapitányságon kihallgatták, ám ekkor már nem tett vallomást. A tasakokat lefoglalták, a tartalmuk vizsgálatára pedig szakértőket rendeltek ki.

Két gyermekotthonból szökött fiatal miatt is intézkedniük kellett a rendőröknek. Négy emberhez kellett mentőt hívni, mert orvosi ellátásra szorultak.

 

Szabálytalan autósok és gyalogosok

Három-három alkalommal tettek szabálysértési feljelentést lejárt műszaki és nem megfelelő műszaki állapot miatt. Helyszíni bírságot szabtak ki három gyalogosra a tilos jelzésen való áthaladás miatt, egyre szabálytalan közlekedés miatt, két járművezetőre lejárt műszaki érvényesség miatt, egyre a kötelező biztosítás hiánya miatt, háromra a záróvonal átlépése miatt, egyre a hatósági jelzés hiánya miatt, kettőre a buszsáv szabálytalan használata és kettőre buszöbölben történt megállás miatt. Szintén helyszíni bírságot alkalmaztak három alkalommal a járművön szabálytalanul elhelyezett sötétítő fólia miatt. Tizenhárom esetben közterületi italozás, egyszer pedig koldulás miatt bírságoltak. Egy ittas vezető és három biztonsági öv használatát elmulasztó személy közigazgatási bírságot  kapott.

A belváros biztonsága érdekében rendszeresen lehet számítani hasonló komplex ellenőrzésekre – közölte a BRFK.

Borítókép: Részlet az ellenőrzési akcióról készült videóból (Forrás: BRFK)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.