Rejtélyes strasbourgi tanácskozás az Európai Parlament szocialista alelnöke és a DatAdat képviselőinek részvételével

Marc Angel, az Európai Parlament alelnöki posztján Eva Kailit, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjét nemrégiben váltó szocialista politikus a nyilvános programja szerint 2022 novemberében Strasbourgban találkozott a magyar baloldal kampányát lebonyolító DatAdat képviselőivel. Az egyelőre rejtély, hogy az LMBTQ-jogok szószolója, a magyar gyermekvédelmi törvény hangos kritikusa miről egyeztetett a részben külföldről pénzelt, Bajnai Gordon-féle csapattal. Megkérdeztük magát Angelt is, de a szocialista alelnök csak ködösített.

2023. 03. 17. 5:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marc Angel szocialista EP-képviselő naptárában egy érdekes bejegyzés szerepel 2022. november 23-án: találkozó a jogállamiság kapcsán Strasbourgban a DatAdat reprezentánsaival. A Bajnai Gordon volt baloldali kormányfő, valamint egykori kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor és Ficsor Ádám ex-titokminiszter nevével fémjelzett DatAdatról a közelmúltban kiderült, hogy összesen 1,8 milliárd forintnyi dollárt kapott közvetetten és közvetlenül Amerikából, az Action for Democracy nevű szervezet közvetítésével. Az összeget vélhetően a választási kampány lebonyolítására fordították, vagyis külföldi pénzen próbálták befolyásolni a voksolás végeredményét, így sérülhetett hazánk szuverenitása.

Külön érdekesség, hogy éppen a jogállamiság kapcsán találkoztak a felek, miközben ezzel a jelszóval folytatnak boszorkányüldözést Magyarország és Lengyelország ellen, és zárnak el minket a nekünk jog szerint járó uniós forrásoktól egy gazdasági válság kellős közepén. Mindezek után felmerül a kérdés, hogy ki is Marc Angel, és miért éppen vele tárgyaltak a magyarországi baloldal kampányát lebonyolító datadatosok.

 

A korrupciós botrány hozta helyzetbe

A nyíltan homoszexuális luxemburgi férfi az 1990-es évek óta aktív a helyi politikában, Brüsszelbe a 2019-es EP-választásokon elért siker nyomán jutott ki. Marc Angel európai parlamenti karrierje azután ívelt fel, hogy a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után letartóztatták Eva Kaili görög szocialista képviselőt. Ekkor Angelt jelölték EP-alelnöknek az európai szocialisták, a parlament többsége meg is választotta a politikust Kaili utódjaként.

Emlékezetes, a görög képviselőnőt december elején a belga rendőrség korrupció gyanújával vette őrizetbe, és több társával együtt azóta is rács mögött van. A hatóságok szerint a csoport tagjai más országok érdekeit képviselték az Európai Parlamentben, köztük Katarét és Marokkóét, amiért több százezer eurót kaptak.

Angel egyébként 2020 óta sokat foglalkozik a magyarországi belpolitikával, az LMBTQ-lobbi lelkes támogatója, így a hazai gyermekvédelmi törvény, egyszersmind Orbán Viktor miniszterelnök hangos kritikusa. Véleményének a Facebookon is folyamatosan hangot ad. 2021 szeptemberében például az iskolakezdés kapcsán osztott meg olyan bejegyzést, amelyben sérelmezte a genderpropaganda hiányát az iskolákban.

 

A magyar kapcsolat

A luxemburgi politikus találkozója a magyarországi baloldal kampányát levezénylő datadatos csapattal nem meglepő, ugyanis Angel az asszisztensén, Gúr Rolandon keresztül lényegében minden ellenzéki párttal kapcsolatot tud teremteni.

Gúr a Gyurcsány–Bajnai-korszak utolsó éveiben a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tisztviselőjeként dolgozott a kormányváltásig, 2011-től az MSZP Európai Parlamenti delegációjának titkára, 2014 és 2019 között pedig Szanyi Tibor EP-képviselő asszisztense volt. Marc Angelt a Szanyi mellett végzett munkája révén ismerte meg, majd a képviselő tanácsadója lett 2020-tól, később pedig az alelnöki asszisztense.

Gúr Roland édesapja Gúr Nándor volt MSZP-s honatya, aki lényegében az összes DatAdat-tulajdonost jól ismeri. A politikus 2009-ben lett a szocialista párt Borsod megyei elnöke, éppen akkor, amikor az alelnöki tisztséget Ficsor Ádám töltötte be. Gúr Nándor személyesen egyeztetett Szigetvári Viktorral, aki 2013-ban az Együtt–PM formációval próbált közös baloldali szövetséget kialakítani a kormányzó Fidesz–KDNP ellenében. Bajnai Gordonnal pedig ennél sokkal régebbi, bő másfél évtizedes az ismeretség. Az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács 2006. november 17-i ülésén Bajnai kormánybiztosként, míg Gúr a földművelésügyi tárcavezető Gráf József embereként vett részt. Azt pedig már említettük, hogy Gúr Nándor fia, Roland 2010-ig szintén ennél a minisztériumnál dolgozott.

 

Gyurcsány, Dobrev, Kunhalmi

A volt baloldali képviselő fia révén Marc Angel folyamatos kapcsolatot tart fenn a magyarországi ellenzékkel. A közösségi médiabeli profiljain látható közös kép Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával 2021 novemberében, amikor Kunhalmi Ágnessel, valamint momentumos politikusokkal és a hazai LMBTQ-lobbi tagjaival is tartott megbeszéléseket. A képek tanúsága alapján kiváló kapcsolatot ápol Mesterházy Attilával. 2022 nyarán a Budapest Pride-on is részt vett, ahol szintén sok magyar baloldali politikussal pózolt egy közös kép erejéig.

 

A titokzatos Angel

Arról, hogy pontosan kik vettek részt a tavalyi strasbourgi találkozón, milyen témákat beszéltek át, valamint hogy ígértek-e bármit Angelnek vagy ő a DatAdatnak, azt magától az EP-alelnöktől kérdeztük meg. Marc Angel azonban nem árulta el, kivel egyeztetett.

„A találkozó nem kapcsolódott konkrét jogalkotási vagy nem jogalkotási eljáráshoz. Adatvédelmi okokból nem oszthatjuk meg önnel, hogy a DatAdat részéről pontosan kik vettek részt a találkozón”

– írta lapunknak küldött válaszában az Európai Parlament alelnöke.

A politikus válasza nyomán az a furcsa helyzet állt elő, hogy miközben a naptárában önként bevallotta, hogy találkozott a DatAdat munkatársaival, a megbeszélés kapcsán lényegében semmilyen konkrétumot nem volt hajlandó elárulni. A Marc Angel által küldött válasz szerint a felek között a jogállamiság volt a téma. A politikus azon kérdésünkre azonban már nem felelt, hogy mi köze a DatAdatnak a jogállamisághoz.

Borítókép: Marc Angel luxemburgi szocialista képviselő felszólal az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. január 18-án. Angelt később megválasztották az EP új alelnökének. A politikus a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kailit váltja a poszton (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.