Varga Judit: Magyarországon a bíróságok kiválóan megfelelnek a modern kor elvárásainak

A miniszter kiemelte: a magyar kormány régóta elkötelezett a hazai áldozatsegítő rendszer fejlesztése mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Varga Judit2023. 03. 10. 11:23
null
20200916 Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mai brüsszeli igazságügyi tanácsülésen napirenden szerepel az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés. Hazánk ezen a területen az elmúlt években komoly sikereket ért el. Magyarországon a bíróságok hatékony működésének feltételei adottak, és kiválóan megfelelnek a modern kor elvárásainak is”

– írta a közösségi médiafelületén Varga Judit igazságügyi miniszter. 

 

Szerinte ezt igazolja az EU Igazságügyi Eredménytáblája, amelyből megállapítható, hogy hazánkban az igazságszolgáltatás digitalizációjának szintje Európában élenjáró. 

„Az igazságszolgáltatás időszerűségét illetően is az élbolyban vagyunk: a polgári és gazdasági peres ügyek valamennyi bírósági szinten történő befejezéséhez szükséges becsült idő tekintetében Magyarország az EU-ban a 4., a közigazgatási ügyek elsőfokú elbírálása tekintetében a 2. helyen áll uniós összevetésben”

– emelte ki a miniszter. Hangsúlyozta, hogy „az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés fontos eleme az áldozatsegítés, és a magyar kormány régóta elkötelezett a hazai áldozatsegítő rendszer fejlesztése mellett, jelenleg 14 vármegyében és a fővárosban érthetők el az Áldozatsegítő Központok és Pontok szolgáltatásai, célunk 2025-re az országos lefedettség elérése”. Varga Judit aláhúzta: A magyar állami áldozatsegítő rendszer Európában is egyedülálló, hiszen szoros kötelékben működik együtt a kormányhivatalokkal, a rendőrséggel, a civil- és egyházi szervezetekkel. Hozzátette: 2021 januárjától a holland mintára bevezetett, az áldozatok közvetlen elérését szolgáló opt-out rendszernek köszönhetően folyamatosan csökkenő bűnügyi statisztikák mellett évről évre egyre több áldozathoz jutnak el áldozatsegítő kollégák.  

A tárcavezető elmondta azt is, hogy az Igazságügyi Tanács asztalán van ma az antiszemitizmussal szembeni fellépés kérdése is. 

„Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus valamennyi formája ellen, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Magyarország a jövőben is a zsidó közösségek és a zsidó kultúra virágzó színtere lehessen, amely biztonságos otthont nyújt minden embernek vallástól függetlenül. Ezért a 2024. második felében esedékes magyar soros uniós elnökség alatt is kiemelten foglalkozni fogunk az antiszemitizmus elleni fellépés kérdésével”

– tette hozzá Varga Judit. 

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.