A rovarapokalipszis Magyarország pókjait sem kíméli

A magyar kutatók vizsgálatai alapján a hasznos pókfajták száma visszaszorulóban van.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 19. 11:32
Farkaspók, pók Forrás: Adobe Stock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pókok különféle mezőgazdasági kultúrákban számos rovarkártevő fontos természetes ellenségei, ennek ellenére az ízeltlábúak e csoportjának populációváltozásai más rovarokhoz képest alulkutatottak. Ennek ellensúlyozására törekedett az ATK Növényvédelmi Intézetének kutatócsoportja az ÖK Lendület Táj és Természetvédelmi Ökológiai Kutatócsoportjának bevonásával.

A beszámoló szerint a kutatók a 23 évvel ezelőtti német vizsgálatot egy peszticidekkel nem kezelt lucernaföldön és füves szegélyében ismételték meg, a helyi változások hatásainak kiküszöbölésére törekedve. A gyűjtési időszakban, a módszerekben és a mintavételben az akkor alkalmazott protokollt reprodukálták.  

A vizsgálatok eredményeinek összevetése a pókállomány drasztikus fogyatkozását mutatta: a lucernában 45 százalékkal, míg a földet övező természetközeli füves szegélyben 59 százalékkal kevesebb pókegyedet találtak. Ugyanakkor a fajgazdagságot illetően csak minimális csökkenést, inkább egyes fajok kicserélődését és sok gyakori faj állományának megtizedelődését tapasztalták.

A vizsgálat nemcsak a hasznos pókok visszaszorulásának veszélyére hívja fel a figyelmet, hanem egyúttal arra is rámutat, hogy a rovarapokalipszisnek nevezett jelenség nem vezethető vissza esetleges lokális változásokra, hanem nagyobb léptékű folyamatok leképeződése okozza – figyelmeztettek a vizsgálat nyomán a kutatók.

Borítókép: Adobe Stock
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.