Hatalmas razzia a Nagybani piacon, több embert is elvittek az adónyomozók

Razziát tartott és több embert is elfogott kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy, a fővárosi Nagybani piacot érintő nyomozásban – értesült több forrásból is a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, az ügyben költségvetési csalás gyanújával indult eljárás, az ügy szálai pedig egy sokmilliárdos bűnügyhöz vezetnek.

Pámer Dávid
2023. 04. 12. 7:05
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszálltak kedden a fővárosi Nagybani piacra, majd több embert is előállítottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy, a piaccal és a zöldség-gyümölcs kereskedelemmel összefüggésben indult ügyben – tudta meg a Magyar Nemzet. Információink szerint az adóhatóság költségvetési csalás gyanújával indított eljárást, és a piacon kívül magánlakásokon is házkutatást tartott. A helyszíneken iratokat, árut és készpénzt foglaltak le. Úgy tudjuk, az ügy szálai egy sokmilliárdos bűnügyhöz vezetnek, így a nyomozás még messze nem ért véget.

Afrikába menekült a volt NAV-os

A Nagybani piaccal kapcsolatban egyébként már nem egy eljárást indítottak a hatóságok. Erre jó példa, hogy pár éve a piachoz köthető egyik legnagyobb vállalkozás tulajdonosát is letartóztatták. A különösen jelentős, azaz ötszázmillió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt indult ügybe ráadásul egy, korábban a Nagybanin szolgálatot teljesítő volt NAV-os alkalmazott is belekeveredett, aki ellen körözés volt kiadva, mivel Afrikába menekült. Végül a férfit Ugandából hozták haza. Érdekesség, hogy a volt NAV-os egy másik, szintén a Nagybani piachoz köthető, milliárdos áfacsalási eljárásban ugyancsak gyanúsított volt. 

Az utóbbi ügy egyik érintettje a vallomásával segítette a nyomozásban részt vevők munkáját, ám őt akkoriban több fenyegetés érte az ügy szereplői részéről. Volt, hogy a börtönből üzentek: az életével játszik, ha beszél, de azt is a tudomására hozták, hogy olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, akik kimossák őket a büntetőeljárásból. Az ügyben a BRFK is nyomozást indított kényszerítés hatósági eljárásban gyanújával.

Esernyő és fekete kassza

A fenyegetők közé tartozott egy, az éjszakai életben is jól ismert bűnöző is. A nehézfiúról érdemes megemlíteni, hogy a lapunk birtokában lévő vallomás szerint rengeteg védelmi pénzt – heti ötmillió forintot – fizetett annak a D. Andrásnak, aki társaival százmilliókat halmozott fel úgy, hogy különböző, büntetőeljárás alatt álló vállalkozónak megígérték, befolyásos kapcsolataik révén elérik az ellenük indított nyomozás félresiklatását és a NAV-razziák elkerülését. D. András több sértett – lapunk által megismert – vallomása szerint fedett nyomozónak, máskor NAV-os felderítőnek adta ki magát. Az egyik tanúnak a férfi beszélt arról is, hogy a „lehúzásokból” szerzett pénzek nem hozzá, hanem az egyik minisztérium „fekete kasszájába” kerülnek, és ő a begyűjtött összegből csak részesedést kap. D. András hivatkozott arra is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak dolgozik, emiatt a neki fizető vállalkozók közül többen őt csak „esernyőnek” hívták. Később kiderült, hogy D. egyetlen szervhez sem köthető, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig befolyással üzérkedés miatt vádat emelt ellene. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.