Szegényekkel, hajléktalanokkal és menekültekkel találkozott a szentatya

Hatalmas a rendőri készültség a Rózsák terén.

2023. 04. 29. 5:24
Ferenc pápa Rózsák tere
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt, kevéssel 10 óra után kezdődött a több napos magyarországi pápalátogatás újabb eseménye: a budapesti Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban több száz nehéz sorsú emberrel, szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozott a szentatya. Ők jellemzően valamely Katolikus Karitász által fenntartott vagy más egyházi intézményben, esetleg azok látókörében élnek, vagy onnan kapnak segítséget. Ferenc pápa beszédéről a Magyar Nemzet folyamatosan frissülő cikkben ITT ad hírt.

 

Sokakat mélyen megérintett a szentatyával való találkozás

Amikor Ferenc pápa elhagyta az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomot, a jelen levők tapssal köszöntötték a szentatyát, és nagyon sokan integettek neki. A katolikus egyházfő is viszonozta a köszöntést, többekkel kezet is fogott. A vendégekre nagy hatással volt Ferenc pápa látogatása, jelenléte, többen elérzékenyültek a pillanattól. Egyikük, Katalin, a hajléktalanoknak, mélyszegénységben élő embereket segítő Csak Egyet Szolgálat munkatársa a könnyeivel küszködve mondta, nagyon hálás, hogy találkozhatott a szentatyával, aki kiáll a szegényekért, a rászorulókért és a békéért. – Ez a találkozó rendkívül nagy hatással volt rám, megérintett, ezek a pillanatok nagyon sok mindent, mélyről is előhoztak belőlem. Boldog vagyok – mondta.

 

Ferenc pápa látogatást tesz a görögkatolikusoknál

Befejeződött a szentatya szegényekkel, menekültekkel és rászorulókkal való találkozója az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. A szentatya innen átmegy a szintén a Rózsák terei Istenszülő-oltalma templomba, ahol a görögkatolikus egyház képviselői és a hívek fogadják. A két templom egymástól kevesebb mint száz méterre van.

 

Imádkozva várakoznak a szentatyára

Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom körülbelül fél tízre teljesen megtelt, a jelenlevő vendégek, szegények, hajléktalanok, menekültek és magyarországi kisebbségek képviselői közösen imádkozva várták a szentatyát.

ÁRPÁD-HÁZI SZENT ERZSÉBET; FERENC pápa
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Rövidesen zárul a beléptetés

Felkészültek a szervezők a vendégek fogadására a budapesti Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Nagyon sok önkéntes segít abban, hogy a beérkező vendégek minél könnyebben elfoglalhassák ülőhelyeiket. A beléptetés hamarosan befejeződik, és bezárják majd a templom ajtaját, biztonsági okokból a kinti mosdókat sem lehet innentől kezdve látogatni. Bent, az ülőhelyeken várakozó vendégek tíz nagy képernyős televízió segítségével követhetik a programot, így akkor sem maradnak le semmiről, ha szabad szemmel nem látják az oltár előtti eseményeket.

 

Hálásak az Orvosmisszió önkéntesei

Készülnek a szentatyával való találkozásra a Katolikus Karitász Orvosmissziójának önkéntesei is, mintegy tucatnyian, akik Vojcek László professzor vezetésével érkeztek az eseményre – erről a helyszínre belépés előtt Kecskés László koordinátor beszélt lapunknak. Kifejtette: az Orvosmisszió ma már egy csaknem száz tagból álló önkéntes csapat, amely főként Kárpátalján és Délvidéken dolgozik azon, hogy az ottani magyar gyermekek egészséges felnőttek válhassanak. Az orvosok is önkéntesek, akik szabadidejükben, a családjaiktól távol végzik munkájukat, és akik eddig 59 alkalommal jártak határon túli szolgálaton. – A szentatya arra is gondot fordít, hogy azok az önkéntesek is találkozhassanak vele, akiknek erre egyébként nem lenne lehetősége, és ez fantasztikus. Figyel azokra is, akik szeretetből vezérelve járnak a határon túlra gyermekeket és felnőtteket gyógyítani. Úgy érzem, ezzel a találkozással a szentatya egy kicsit köszönetet is mond a munkatársaknak – mondta Kecskés László.

 

Sokan várakoznak a templom előtti téren

Szegények, rászorulók, a Katolikus Karitász önkéntesei várakoznak a templom előtti területen a szentatya érkezésére, köztük a Boldog Emília Roma Kulturális és Hagyományőrző Egyesület maroknyi csapata. Kotriczné Baris Gabriella, a szervezet egyik tagja, aki egy kordonra terített cigány zászló mögött ácsorog, elmondta, hogy erre a rendezvényre most tízen érkeztek, mindannyian cigány pasztorációban vesznek részt. Holnap, a pápai szentmisére sokkal többen jelen lesznek majd. – Tiszteletünk szeretnénk tenni a szentatya előtt, és egy olyan zászlóval is érkeztünk, amelyen Ferenc pápa rajta van. Bízunk benne, hogy a szentatya elhozza Európának a háború végét, a békét és a kegyelmet mindenkinek – mondta Kotriczné Baris Zsuzsanna. Hozzátette: reménykednek benne, hogy a szentatya negyedszere is megáldja majd a zászlójukat, amit már háromszor megtett.

 

Hatalmas a készültség a Rózsák tere környékén

Órákkal a menekültekkel, szegényekkel való pápai találkozó előtt már hatalmas volt a készültség a Rózsák tere környékén. A Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon sok rendőr és biztonsági dolgozik folyamatosan az esemény zökkenőmentes lebonyolításán. A szervezők és biztonsági személyzet igyekszik mindenkinek segíteni, türelmesen próbálják útba igazítani a sajtóbeléptetésnél a bejutással próbálkozó vendégeket.

 

Már nagyon várták a szentatyával való találkozást

– Végre elérkezett a nap, amit az egész közösségünk nagyon várt már – mondta el lapunknak a szombat délelőtti találkozó előtt a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia kormányzója. Kampfmüller Sándor atya kiemelte: nagyon sok ember rengeteg munkája van az előkészületekben, önkéntesek, szerződéssel rendelkező alvállalkozók dolgoztak azért, hogy a rendezvényt meg tudják szervezni, és zökkenőmentesen le tudják bonyolítani. A plébános reményét fejezte ki, hogy minden rendben lesz a találkozón, ami így mindannyiuk lelki épülését, megerősödését szolgálhatja majd. – Ferenc pápa az itteni, Rózsák terei közösségtől egy templomot ábrázoló emlékérmet kap ajándékba, amit nagy szeretettel adunk át majd neki – mondta el Kampfmüller Sándor atya.

Kampfmüller Sándor
Kampfmüller Sándor atya, a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia kormányzója elmondta: nagyon várják a szentatyát. Fotó: Kurucz Árpád

 

Beszédet mond a szentatya

A várhatóan körülbelül egyórás eseményen Spányi Antal székesfehérvári püspök mint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia karitatív és szociális ügyekkel megbízott vezetője, a Katolikus Karitász püspök elnöke mond köszöntőt, majd Ferenc pápa beszél a jelenlevőkhöz. A tervek szerint a szentatyát egy menekült család is köszönti majd, ők rövid műsorral is készülnek, emellett többen is tanúságot tesznek a hitükről Ferenc pápa előtt. A rendezvényen szentmise nem lesz, de közös imádság, liturgikus és dicsőítő éneklés igen, és a hívek a végén pápai áldást kapnak. Kampfmüller Sándor korábban lapunknak elmondta: a helyi egyházközség már nagyon várja a szentatyával való találkozást.

 

A görögkatolikusokhoz is ellátogat

Innen a szentatya átmegy a szintén a Rózsák terei Istenszülő oltalma templomba, ahol a görögkatolikus egyház képviselői és a hívek fogadják. A templom 1875 és 1880 között Czigler Győző tervei alapján készült, majd 1904-ben került a görögkatolikus hívekhez, akik ezt követően igyekeztek bizánci jelleget kölcsönözni neki. A templombelső festésére 1932-ben Petrasovszky Emmánuelt és Takács István festőművészt kérték fel. Az oltárképet, az ikonosztázion két alapképét, valamint az utolsó vacsora ábrázolását Roskovics Ignác készítette. Az épület a II. világháborúban kisebb sérüléseket szenvedett, amelyeket fokozatosan kijavítottak. A templomban vasárnaponként a zsolozsmák mellett hat liturgiát is végeznek, arab és ószláv nyelvű szertartásokba is be lehet kapcsolódni.

Pápalátogatás Rózsák tere
A görögkatolikusok is készülnek Ferenc pápa fogadására. Fotó: Teknős Miklós

 

Karitatív szolgálat

A Magyar Katolikus Egyháznál a karitatív szolgálat kiemelt célcsoportjai a fogyatékossággal élő, valamint a megváltozott munkaképességű emberek. Számos, egyházi fenntartású vagy egyházi támogatású intézményben dolgoznak, élnek fiatalok, idősebbek egyaránt. A Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezetet 13 helyen működtet támogató szolgálatot, 4 helyen szakellátási intézményt. A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász Szent Kristóf Háza fogyatékkal élők nappali intézménye 25 halmozottan sérült ember számára nyújt segítséget. Pátyon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet bentlakásos idősek otthonát. Az intézményben értelmi fogyatékkal élő embereket fogadó lakóotthon működik. Szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti a fogyatékkal élő emberek gödi otthonát.

A Katolikus Szeretetszolgálat működtetésében az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthonban súlyos értelmi sérült, illetve halmozottan fogyatékos felnőttekről gondoskodnak.

A piarista rend a Kilátó Központot működteti, amelynek célja, hogy elsősorban fogyatékos és sajátos nevelési igényű gyerekeknek, fiataloknak segítsen. A ferencesek az autista gyermekek számára egyedülálló módon létrehoztak egy komplex intézményt, a gyöngyösi Autista Segítő Központot.

Az eseménnyel kapcsolatos tudósításunkat kövesse nálunk élőben!

 

Borítókép: Ferenc pápának kiemelten fontos, hogy személyesen találkozzon a szegényekkel (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.