A törvényes és a törvénytelen végrahajtás között különbséget kell tenni

A Mi Hazánk a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását sürgeti.

Bákonyi Ádám
2023. 05. 02. 14:31
RÉPÁSSY Róbert
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 30-án lejáró kilakoltatási moratórium meghosszabbítását sürgette napirend előtti előtti felszólalásában Toroczkai László.

A Mi Hazánk frakcióvezetője közölte: beadtak egy olyan határozati javaslatot, amely alapján minimum egy évig, tehát 2024. április 30-ig ki lehetne tolni ezt a határidőt.  Toroczkai emlékeztetett: a kormány 2020-ban, a Covid-járvány idején, a veszélyhelyzetre hivatkozva már hozott egy ilyen döntést, és szerinte ennek most sem lenne semmilyen akadálya főként, hogy jelenleg még súlyosabb a gazdasági válság. 

– Több ezer magyart, akár több ezer családot érinthet a kilakoltatás, ami elsősorban a Gyurcsány-kormány alatt felpörgetett és népszerűsített devizahitelezés problémájára vezethető vissza – hangoztatta.

 Toroczkai László szerint ha a kormány nem hosszabbítja meg a moratóriumot, azzal csak végrehajtó maffia jár jól. 

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: indokolt a végrehajtási szervezettel kapcsolatos kritikáknak és a bírósági végrehajtásnak mint a bírósági eljárásokat lezáró szükségszerű cselekménynek a szétválasztása.

Bírósági végrehajtás nélkül nincs igazságszolgáltatás, nincs jogállam. A bírósági végrehajtás szükséges ahhoz, hogy mindenki, akiről a bíróság úgy döntött, hogy jogos követelése van, az hozzájuthasson a követeléséhez

– hangsúlyozta Répássy Róbert, aki azt kérte az ügyben nyilatkozóktól, hogy 

tegyenek különbséget a törvényes, indokolt, tisztességes, illetve a törvénysértő végrehajtások között. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a politika nem teheti meg, hogy a végrehajtók tevékenységének a törvényességi vizsgálatát elvonja az erre kizárólag illetékes bíróságtól. 

Országgyűlési képviselőként joguk van a végrehajtási törvények megváltoztatását kezdeményezni. De hangsúlyozom, hogy nem szabad olyan látszatot kelteni, mely szerint, ha megváltozik a végrehajtási szervezet, megváltoznak az eljárási szabályok, akkor majd az adósoknak nem kell visszafizetni a tartozást. Nincs ilyen, nem szabad ilyen látszatot kelteni 

– fogalmazott. Répássy Róbert közölte: az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában a kormánypárti képviselők éppen most nyújtottak be olyan módosító javaslatokat, amelyek tovább szigorítják a végrehajtók fegyelmi felelősségét. – Kérem, hogy támogassák ezeket a javaslatokat – mondta az államtitkár.

Borítókép: Répássy Róbert (Fotós: Balogh Zoltán)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.