Aki a nyarat várta, szombaton sem örülhet neki felhőtlenül

Nagyon erős UV–B-sugárzás várható szombaton az ország több részén – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 05. 19. 13:33
null
Balatonfüred, 2020. október 20. Napozók Balatonfüreden a Vitorlás térnél az õszi napsütésben 2020. október 20-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzések szerint szombaton a Közép-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön az UV-index meghaladja a 7-es értéket.

Felhívták a figyelmet, hogy ezeken a területeken fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. 

Amennyiben lehetséges, délelőtt tizenegy és délután három óra között kerüljük a napozást. 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Normál bőrtípusnál már tizenöt-húsz perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet – tették hozzá.

 

Hétvégén berobban a nyár

Szombaton napos időre lehet számítani gomolyfelhőkkel, nyugaton fátyolfelhők is lesznek. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a nyugati megyékben. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 8 és 14 fok között, délután 23 és 28 fok között valószínű.

Vasárnap ugyancsak napos időre van kilátás gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, néhol záporral, zivatarral. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül. A hajnali 9, 15 fokról délutánra 23 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Az előttünk álló napokban szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek, csapadék már csak elszórtan fordulhat elő a jövő hét közepéig. Lassú melegedés kezdődik, 

jellemzően 23 és 28 Celsius-fok közötti maximumokra lehet számítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.