Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Büntetőeljárások indultak a karmelita kolostornál történt rendbontások miatt

Hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, rongálás gyanújával számos büntetőeljárást kezdeményezett a karmelita kolostornál történt rendbontások miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 10:00
Molotov-koktéllal is készülhetnek a kordonbontók.
Police officers clash with a representative of the Hungarian parliament, Akos Hadhazy (C), as he attempts to dismantle the temporary fence in front of the prime minister's office in Budapest on April 24, 2023. - Clashes between the police and several hundred student protesters occured in the Castle District in Budapest, following the latest in a series of attempts by opposition lawmakers to dismantle the cordon barriers that bar entry to the area. (Photo by ISTVAN HUSZTI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai Vár területén április 24-én az építési kerítéselemek megrongálása, majd azt követően a rendőröket ért támadás ügyében a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést a jogellenes gyűlés több erőszakos résztvevőjével, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben. A be nem jelentett gyűlés szervezője ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás.

Május 3-án a kerítéselemek ismételt ledöntése, megrongálása, az építési területre történő jogellenes behatolás és a rendőröket ért támadás miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos személy elleni erőszak gyanújával kezdeményezett eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevők közül a budapesti nyomozók eddig tíz embert azonosítottak, közülük hármat már ki is hallgattak az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt. Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze – rongálás bűntett gyanúja miatt eddig három ember ellen indult büntetőeljárás. Garázdaság bűntett miatt is nyomozás folyik, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.

Az építési területet határoló kerítéselemeket május 9-én reggel újra megrongálták és eltávolították, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást.

A nyomozások valamennyi bűnügyben folyamatban vannak, és további gyanúsítások várhatók 

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Hozzátették: a rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. Nyomatékosan felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy 

aki rendőrökre támad, azzal szemben határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközök alkalmazásával fognak intézkedni.

Borítókép: jogellenes megmozdulás április 24-én a karmelita kolostornál (Fotó: AFP/Huszti István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.