Csaknem félezer embernél mutatták ki a koronavírust múlt héten

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 315, közülük 6 210 592-en a második, 3 905 349-en a harmadik, 425 740-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – ismertette a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 05. 13:04
null
Csíkszereda, 2021. október 14. Ápolónõ a Csíkszeredai Megyei Sürgõsségi Kórház belgyógyászati osztályán a Covid betegek számára kialakított részlegben 2021. október 14-én. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten 469 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta 2 201 824-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt három beteg, az elhunytak száma így 48 849-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 149 292 főre nőtt, az aktív fertőzöttek száma pedig 3683-ra csökkent. Kórházban 95 koronavírusos beteget ápolnak.

Magyarországon a járvány mérsékelten zajlik, ami a magas átoltottságnak is köszönhető. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a leginkább, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltást mindenkinek ajánlják, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

 

Tízezer alatt az influenzások száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelentése szerint április 24. és 30. között az országban 138 200-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük kilencezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Két vármegyében, Komárom-Esztergomban és Szabolcs-Szatmár-Beregben nőtt, tizenhat közigazgatási területen csökkent, két vármegyében (Tolna és Zala) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága a megelőző héthez képest.

Az NNK laboratóriumába érkezett ötvenegy mintából tizenegynél az influenza valamelyik vírusát, nyolcban a SARS–CoV–2 vírust mutatták ki. Kórházba a múlt héten 153 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt. Közülük tizennyolcan szorultak intenzív ellátásra.

 

Stagnálást mutatnak a Covid-előrejelzési mintavételek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arról is beszámolt, hogy a szennyvízben stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja az elmúlt hetekben megfigyelt csökkenés után. A 17. héten a vizsgált városok zömének mintáját stagnálás jellemzi. Csökkenés észlelhető Kecskeméten, Miskolcon és Salgótarjánban. 

Emelkedés egyik városban sem figyelhető meg.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja négy településen, Kecskeméten, Miskolcon, Szombathelyen és Győrben a „mérsékelt”, tizennyolc helyszínen pedig az „emelkedett” tartományba esik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.