Einstein, Goethe és Marie Curie nyomában: Karikó Katalin rangos elismerése

A Leopoldina, a Német Természettudományos Akadémia (Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina) tagjává választották Karikó Katalin biokémikust, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorát – közölte honlapján a felsőoktatási intézmény pénteken.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 22. 9:02
KARIKÓ Katalin
Budapest, 2022. december 15. A Semmelweis Budapest Award elismeréssel kitüntetett Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztõje a díj átadásán Semmelweis Egyetem rektori épületében 2022. december 15-én. A kitüntetést olyan, természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérõ tudósoknak ítélik oda, akiknek munkássága új utat mutat és az emberiség fejlõdését szolgálja. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Leopoldina honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin jelentősen hozzájárult azokhoz az alapkutatásokhoz, amelyekre a mai mRNS-technológia épül. A magyar–amerikai idegkutató és biokémikus korán felismerte a szintetikusan előállított mRNS-ben rejlő lehetőségeket az immunológiai és onkológiai betegségek terápiájában, valamint a vakcinafejlesztésben. 

A BioNTech korábbi vezető alelnökeként jelentős szerepet játszott a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. Karikó Katalin Halléban, a Leopoldinán tartott szerdai előadásban az mRNS-technológia daganatkezelésekhez szükséges terápiás fehérjék előállításában való alkalmazásával kapcsolatos jelenlegi kutatásairól számolt be. 

A Leopoldinát 1652-ben alapították Academia Naturae Curiosorum elnevezéssel, akadémiai rangra I. Lipót császár emelte 1677-ben. A társaság 1670-ben kezdte megjelentetni folyóiratát, amely az egyik legrégebbi tudományos újság. 

Az akadémia tagja volt – mások mellett – Johann Wolfgang von Goethe, Charles Darwin, Marie Curie, Albert Einstein és Niels Bohr is. 

Karikó Katalin április 15-én a tudomány Oscar-díjának is nevezett Breakthrough Prize-t vehette át Hollywoodban.

Borítókép: A Semmelweis Budapest Award elismeréssel kitüntetett Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus a díj átadásán, a Semmelweis Egyetem rektori épületében 2022. december 15-én. (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.