Karikó Katalin a mellékhatásokról beszélt: voltak, akik szerint terhesek lettek a vakcinától

Az oltások után jelentkező mellékhatások veszélye eltörpül a Covid által okozott lehetséges következmények mellett.

Munkatársunktól
Forrás: Portfolio.hu2023. 03. 29. 19:53
null
2022.12.07. Budapest Karikó Katalin Biokémikus. Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztője, Karikó Katalin nyilatkozott a Pfizer oltások mellékhatásairól. A világhírű szakember a Portfolio.hu-nak kifejtette, hogy rengeteg tudományos munka jelent meg a témában. A vizsgálatokat úgy kell elképzelni, hogy egymillió oltott ember betegségeit vetették össze másik egymillióval, akik nem kaptak oltást. 

Karikó Katalin szerint ezeket a bejelentéseket nem lehet teljes mértékben tényállásnak tekinteni, mivel például 24-en jelezték, hogy terhesek lettek a koronavírus elleni védőoltástól, többen pedig azt állították, hogy szifiliszt kaptak tőle. 

Ezek nyilvánvaló képtelenségek. Tehát a bejelentések nem jelentenek ok-okozati összefüggést – szögezte le Karikó Katalin.

A cikk emlékeztet rá, hogy annak idején a gyártók előre jelezték, hogy lehetnek kisebb mellékhatások, mint ahogy a tájékoztatókon az is szerepelt, hogy ritkán ugyan, de súlyosabb szövődmények is felléphetnek. 

Ez azonban minden olyan oltásfajtára igaz, amelyeket szélesebb körben alkalmaznak. A koronavírust övező nagyobb médiafigyelem miatt kerülhettek jobban fókuszba a vakcináknak tulajdonított esetek.

A portálnak írt válaszlevelében a világhírű tudós így fogalmazott: 

a vakcina funkciója az, hogy megtanítsa az immunrendszerünket arra, hogy felismerje a vírust és ellene megfelelő immunválaszt készítsen, és ezáltal megakadályozza a vírus terjedését a testben. Tehát a vakcina az immunrendszerünkkel együttműködve fejti ki hatását.

Azonban az egyes emberek aktuális egészségi állapota, illetve a genetika olyan tényezők lehetnek, amelyek felszínre hozhatnak komolyabb, hosszabb ideig tartó mellékhatásokat is. A cikkből az is kiderült, hogy a jelenlegi gyakorlat alapján Magyarországon az orvosok által jelzett eseteket az Európai Gyógyszerügynökségnek továbbítják. A portál által szintén megkeresett Rusvai Miklós virológus hozzátette, tudomása szerint ezek a jelzések az Európai Járványügyi Hivatalhoz, valamint a vakcinát gyártó céghez is eljutnak.

A cikkben emlékeztettek arra, hogy a Pfizer/BioNTech cég elismerte, hogy nagyon kevés esetben, de valóban előfordultak hosszabb távon is mellékhatások. A menstruációs ciklust is befolyásolhatja például az oltás, ugyanakkor szívizomgyulladásos esetek is előfordultak. Amennyiben ezek nem múltak el három–hat hónap múlva, akkor jelenthető ki, hogy hosszú távú következménnyel járt a vakcina beadása. 

Rusvai elmondta, hogy az oltások után rövid távú, úgynevezett anafilaxiás sokk előfordult itthon is ritkán, nagyjából 15–30 perc alatt következtek be. Ezért is kellett mindig várni az oltások után, s nem engedték egyből el az oltakozókat.

Bár ezt a gyártók vizsgálata nem erősítette meg, az mRNS-vakcinák esetében néhány mellékhatás tartósabban is megmaradhatott, példaként az ízületi fájdalmak jelentkezését említették. 

Az AstraZeneca, a Janssen, a Moderna, illetve a Pfizer/BioNTech vakcináinál előfordult, hogy növekedett a trombózishajlam, „de statisztikai elemzések szerint nem gyakrabban, mint az oltatlanok körében” – írta a portál.

Ugyanakkor Rusvai Miklós leszögezte, hogy az oltások után jelentkező mellékhatások veszélye eltörpül a Covid által okozott lehetséges következmények mellett.

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.