Ezért tesz háborúpárti nyilatkozatokat a dollárbaloldal

Továbbra sem változtat háborúpárti álláspontján a magyar baloldal. Nem támogatták a kormánypártok békehatározatát, és már a tavalyi kampányban kifejtették, hogy segítenék Ukrajnát a harctéren.

Magyar Nemzet
Forrás: Origó2023. 05. 11. 14:05
null
2021.09.21 Budapest Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője utcafórumot tartott Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint egy éve tartó ukrajnai háború szörnyűségei ellenére a Gyurcsány Ferenc vezette dollárbaloldal még mindig a háború pártján áll, és továbbra is a fegyverszállítások jóváhagyását követeli a kormánytól. Támadták a Fidesz–KDNP békepárti javaslatát is, majd pedig nem szavazták meg a parlamentben – írja az Origó.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter többször is beszélt arról, hogy fegyvereket és akár katonákat is küldenének a háborúba. A dollárbaloldal vezető politikusa, 

Gyurcsány Ferenc szintén hangot adott háborúpárti álláspontjának. 

A háború egyéves évfordulóján szégyenletesnek nevezte a kormány békepártiságát, és a fegyveres konfliktus folytatása mellett érvelt.

Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke még a háború kitörése előtt felvetette, hogy „fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára”. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője és Berg Dániel a háború kirobbanása után katonai segítségnyújtást sürgetett Ukrajnának. A Jobbik képviselője, Potocskáné Kőrösi Anita egy fórumon utalt rá, hogy egy háborúban, amiben a NATO részt vesz, ott kell lenni és harcolni kell.

 

Guruló dollárok

Az Origó szerint a háborúpárti álláspont összefügg azzal, hogy a tavalyi választási kampány időszakában összesen négymilliárd forintnak megfelelő összeget kapott a baloldal, nagyrészt az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy alapítvány közvetítésével, amely Karácsony Gergely főpolgármester és Bajnai Gordon volt miniszterelnök bizalmi emberéhez, Korányi Dávidhoz kapcsolódik. Ez a szervezet a magyar választás előtt jött létre, hogy hozzásegítse a baloldalt a kormányváltáshoz. A pénzekből jutott Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmának, de jelentős összeg érkezett a kampányban közreműködő DatAdat nevű céghez és az Oraculum 2020 Kft.-hez.

A lap szerint ezt az összefüggést támasztja alá több baloldali nyilatkozat is. A Jobbik elnöke és európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton márciusban úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak be kell állnia abba a sorba, amelyet Brüsszel vezet. Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester a háború egyéves évfordulóján úgy fogalmazott: 

Béke akkor lesz, ha Ukrajna győz.

Tompos Márton, a Momentum képviselője amellett érvelt, hogy nem szabad tűzszünetet kötni Ukrajnában. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője élesen bírálta a békepárti nyilatkozatot a parlamentben, Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke pedig fegyverszállításokat sürgetett – olvasható az Origó összeállításában.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.