időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo
Terdik Tamás fővárosi rendőrfőkapitány koszorút helyezett a Duna vizére

A Hableány-katasztrófa áldozatai előtt tisztelegtek a budapesti rendőrök

Szemán László János
2023.05.30. 11:14 2023.05.30. 14:09
A Hableány-katasztrófa áldozatai előtt tisztelegtek a budapesti rendőrök

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője és munkatársai emlékeztek a négy évvel ezelőtt történt Hableány-katasztrófa áldozataira a Dunán. A tragédia helyszínén, a Margit hídnál Terdik Tamás rendőrfőkapitány helyezte vízre az emlékezés koszorúját.

A gyakran szigorú rendőrök tekintetében ezúttal könnycseppeket láthatott a szemlélődő a Margit híd pesti hídfője közelében: a négy évvel ezelőtt történt Hableány-katasztrófa áldozataira emlékeztek kedden délelőtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnál már hagyomány, hogy a budapesti rendőrök megemlékezést tartanak a tragédia helyszínénél, a Margit hídnál.

Hableány megemlékezés
Tiszteletadás a Hableány áldozatainak. Fotó: Teknős Miklós

A Hableány nevű sétahajót 2019. május 29-én, 21.05-kor nagy sebességgel legázolta a Dunán a Viking Sigyn nevű 135 méter hosszú, svájci szállodahajó. Az ütközés Budapesten, a Margit híd alatt történt. A jóval kisebb és könnyebb Hableány mindössze hét másodperc alatt felborult és elsüllyedt. 

A hajón 35 ember utazott, egy dél-koreai turistacsoport 33 tagja, valamint a kétfős magyar személyzet: a kapitány és egy matróz. A szerencsétlenül járt hajó utasai közül hét turistát élve kimentettek a vízből, 27 ember azonban a Dunába fulladt, egy ember eltűnt. A középkorú dél-koreai asszony teste a mai napig nem került elő.

A mostani megemlékezés kezdetén Hong Kyu Dok, Dél-Korea magyarországi nagykövete koszorúzott az emlékműnél. A Dunai Vízi Rendőrkapitányság hajói és vízi járműi a Kopaszi gátról érkeztek kötelékben a Margit hídhoz. A Margit híd előtt a hajók lehorgonyoztak, majd Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy és a BRFK munkatársai a vízbe engedtek egy úszó koszorút. 

Három per

Tele van jogtörténeti kuriózumokkal a 2019-es dunai hajókatasztrófa miatt kezdődött három különböző eljárás. A 28 áldozatot követelő Hableány-tragédia miatt két büntetőeljárásban vizsgálják két ukrán hajóskapitány felelősségét. Emellett egy négy és fél milliárdos kártérítési per is zajlik a Fővárosi Törvényszéken. A Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt állították bíróság elé. 

Borítókép: Terdik Tamás, a BRFK vezetője a vízre engedi az úszó koszorút a Dunai Vízi Rendőrkapitányság hajójáról. (Fotó: Teknős Miklós)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.