A Hableány-katasztrófa áldozatai előtt tisztelegtek a budapesti rendőrök

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője és munkatársai emlékeztek a négy évvel ezelőtt történt Hableány-katasztrófa áldozataira a Dunán. A tragédia helyszínén, a Margit hídnál Terdik Tamás rendőrfőkapitány helyezte vízre az emlékezés koszorúját.

2023. 05. 30. 11:14
Hableány megemlékezés
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakran szigorú rendőrök tekintetében ezúttal könnycseppeket láthatott a szemlélődő a Margit híd pesti hídfője közelében: a négy évvel ezelőtt történt Hableány-katasztrófa áldozataira emlékeztek kedden délelőtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnál már hagyomány, hogy a budapesti rendőrök megemlékezést tartanak a tragédia helyszínénél, a Margit hídnál.

Hableány megemlékezés
Tiszteletadás a Hableány áldozatainak. Fotó: Teknős Miklós

A Hableány nevű sétahajót 2019. május 29-én, 21.05-kor nagy sebességgel legázolta a Dunán a Viking Sigyn nevű 135 méter hosszú, svájci szállodahajó. Az ütközés Budapesten, a Margit híd alatt történt. A jóval kisebb és könnyebb Hableány mindössze hét másodperc alatt felborult és elsüllyedt. 

A hajón 35 ember utazott, egy dél-koreai turistacsoport 33 tagja, valamint a kétfős magyar személyzet: a kapitány és egy matróz. A szerencsétlenül járt hajó utasai közül hét turistát élve kimentettek a vízből, 27 ember azonban a Dunába fulladt, egy ember eltűnt. A középkorú dél-koreai asszony teste a mai napig nem került elő.

A mostani megemlékezés kezdetén Hong Kyu Dok, Dél-Korea magyarországi nagykövete koszorúzott az emlékműnél. A Dunai Vízi Rendőrkapitányság hajói és vízi járműi a Kopaszi gátról érkeztek kötelékben a Margit hídhoz. A Margit híd előtt a hajók lehorgonyoztak, majd Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy és a BRFK munkatársai a vízbe engedtek egy úszó koszorút. 

Három per

Tele van jogtörténeti kuriózumokkal a 2019-es dunai hajókatasztrófa miatt kezdődött három különböző eljárás. A 28 áldozatot követelő Hableány-tragédia miatt két büntetőeljárásban vizsgálják két ukrán hajóskapitány felelősségét. Emellett egy négy és fél milliárdos kártérítési per is zajlik a Fővárosi Törvényszéken. A Hableányt hullámsírba küldő Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt állították bíróság elé. 

Borítókép: Terdik Tamás, a BRFK vezetője a vízre engedi az úszó koszorút a Dunai Vízi Rendőrkapitányság hajójáról. (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.