Négy éve küldték hullámsírba a Hableány sétahajót

Huszonnyolc áldozatot követelt a magyar Hableány sétahajó katasztrófája. Ma este 21 óra 5 perckor lesz négy éve, hogy a svájci zászló alatt hajózó Viking Sigyn szállodahajó hátulról elgázolta a Hableányt, maga alá gyűrte, és pillanatok alatt hullámsírba küldte.

2023. 05. 29. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy éve, 2019. május 29-én 21 óra 5 perckor a Margit híd pesti hídfőjénél a hegymenetben gyorsító Viking Sigyn szállodahajó legázolta az előtte haladó Hableány sétahajót. A sétahajó 35 utasából heten túlélték a balesetet, 25 dél-koreai utas, és a kétfős magyar személyzet a Dunában lelték halálukat. Egy dél-koreai középkorú nő nyomtalanul eltűnt, azóta sem került elő a holtteste. Hajósok szerint a Viking Sigyn után érkező testvérhajó, a Hableány roncsain és a vízbe esetteken átgázoló Viking Idun semmisíthette meg a testet.

21:05:35 a Viking Sigyn kabinos személyhajó a hídnyílásban utoléri a Hableány termes személyhajót és nekiütközik. (Forrás: RSOE Hajóútvonal visszajátszó.) Ezt a pillanatot az egyik amerikai utas is rögzítette videókamerájával
(Fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Közlekedésbiztonsági Szervezet)
Egy hónap után tudták kiemelni a Hableányt a Dunából (Fotó: Kurucz Árpád)

A történteknek azóta sincs felelőse. A katasztrófa miatt indult két büntető és egy kártérítési per még nem jutott el végkifejletig.

 

A már három éve tartó büntetőpernek egyetlen vádlottja van, a norvég tulajdonú, ám Svájcban bejegyzett Viking AG hajójának, a Sigynnek az ukrán kapitánya, a 67 éves Jurij Csaplinszkij. 

A kapitány a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva.

A kapitány a tanúvallomásában még elismerte, hogy nem is látta a Hableányt. (A tanúként tett vallomás felhasználható a bíróságon, így később hiába módosította már gyanúsítottként, majd vádlottként az első vallomását.) 

Jurij Csaplinszkij, a Viking Sigyn kapitánya (Fotó: Origó)

Csaplinszkij ellen vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyez­tetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat. 

Az ukrán kapitány nyomkövetővel a lábán bűnügyi felügyelet alatt van Budapesten, és bizonyítottság esetén halmazati büntetésként 11 év szabadságvesztést is kaphat. 

A perben zajlik az iratismertetés, ami után következhetnek a perbeszédek, majd várhatóan ősszel az elsőfokú ítélet kihirdetése. Borítékolható, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete nem emelkedik jogerőre fellebbezések miatt.

Ugyancsak elkezdődött a másik büntetőper, pontosabban előkészítő üléssel elkezdődött volna, csak az Ukrajnában (!) bűnügyi felügyelet alatt lévő vádlott kórházba került. Ebben a perben Fjodor S. a vádlott, a Viking Idun hajóskapitánya, akit 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak. 

A katasztrófa estéjén az Idun közvetlenül a Sigyn után érkezett a Margit hídhoz, és anélkül, hogy megállt volna, átgázolt a felszínre került hajóroncson és testeken.

 

A kapitánynak eddig minden hónapban egyszer telefonon kellett jelentkeznie az V. kerületi rendőrkapitányságon, ami meg is történt. Amikor kitűzték az előkészítő ülést, zárt hírközlési láncon keresztül próbálták meg kapcsolni a bíróságra, ám kiderült, tárgyalásra alkalmatlan állapotban kórházi kezelés alatt áll. Egyébként az 59 éves Fjodor S. ha akarna, se tudna Budapestre jönni, hiszen katonakorú.

Érdekesség, hogy Csaplinszkij és Fjodor S. nem sokkal a budapesti katasztrófa előtt Hollandiában egy ugyancsak Viking hajóval egy tengerjárónak ütköztek és eljárás indult ellenük. Annak nincs nyoma még a szakportálokon sem, hogy ennek az ügynek mi lett a vége.

A Hableány-katasztrófa miatt négy és fél milliárd forintnyi dollár alapú kártérítési per is zajlik. Ebben a dél koreai áldozatok hozzátartozói és a túlélők összesen 78-an perlik a Sigyn tulajdonosát, a Viking AG-t és a Habelány tulajdonosát, a Panoráma Deck Kft.-t. A perben jelenleg is tart a felperes károsult zárt hírközlési láncon keresztüli meghallgatása.

Megemlékezés

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon immár hagyomány, hogy a budapesti rendőrök megemlékezést tartanak a Margit hídnál. Idén május 30-án. 11 órától a Dunán, a Margit híd előtt, a Parlament felőli oldalon tartják a megemlékezést. A Dunai Vízi Rendőrkapitányság hajói és vízi járműi a Kopaszi gátról érkeznek kötelékben a Margit hídhoz. A Margit híd előtt a hajók lehorgonyoznak, majd Terdik Tamás r. vezérőrnagy és a BRFK munkatársai a vízbe engednek egy az úszó koszorút. 

Borítókép: A legfiatalabb áldozat, a dél-koreai lánygyermek holtteste felett adják meg a tiszteletet hazája katonai búvármentői (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.