Hableány-katasztrófa: tart a 4,3 milliárd forintos kártérítési per

Újabb károsultak távmeghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a 2019-es dunai hajókatasztrófa áldozatai hozzátartozói és a hét túl élő kártalanítása miatt indult polgári per.

2023. 04. 18. 16:31
null
Hableány Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távmeghallgatással folytatták ma azt a pert, amelyet a 2019. május 29-i dunai hajóbaleset károsultjai és túlélői indítottak személyiségi jogaik megsértése miatt a Fővárosi Törvényszéken. 

A katasztrófa túlélői és az áldozatok hozzátartozói összesen 4,3 milliárd forintnyi kártérítést követelnek a balesetben részes két cégtől, a Viking Cruises AG-tól és a Panoráma Deck Kft.-től. 

A kártérítési per tavaly januárban, a távmeghallgatások sora 2022 szeptemberében kezdődött. A Dél-Koreában élő felpereseket zárt körű távközlési rendszeren keresztül hallgatja meg a bíróság. Máig a felpereseknek mintegy felét sikerült meghallgatni. A várakozások szerint a polgári per még hosszú hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Jogászok becslése szerint egyedül a leendő ítélet kiteheti majd indokolással együtt a nyolcszáz oldalt, ami a kártérítési per óriási összegéből és a nagy számú felperesből adódik. Ekkora kártérítés igényről még soha nem döntöttek magyar bíróságon.

A kártérítési perben tavaly szeptemberben kezdődtek a távmeghallgatások. A fotón az egyik felperes (Fotó: MTI)

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a 2019. május 29-i hajókatasztrófa 26 dél-koreai áldozata több mint hetven hozzátartozója és a hét túlélő nevében jár el a magyar Oppenheim Ügyvédi Iroda. Polgári perben kérik, hogy mondja ki a törvényszék a Viking AG és a Panoráma Deck Kft. egyetemleges felelősségét a tragédia miatt, és ítélje meg a felperesek számára a fejenkénti, átlagosan nyolcvan-kilencven millió forintnak megfelelő összegű kártérítést.

2019. május 29-én 21 óra 5 perckor a Margit híd pesti hídfőjénél a hegymenetben gyorsító norvég tulajdonú Viking Sigyn szállodahajó legázolta az előtte haladó magyar tulajdonú Hableány sétahajót. A sétahajó 35 utasából heten túlélték a balesetet, 25 dél-koreai utas és a kétfős magyar személyzet a Dunában lelték halálukat. Egy dél-koreai utas nyomtalanul eltűnt. 

Utolsó útjukra indulnak a dél-koreai turisták 2019. május 29-én (térfigyelő kamera felvétele)

Ez történt

A Hableány az ütközést követően befordult az érkező Sigyn elé, az elsőként közzétett ipari kamerafelvételen is ennyi látszik. A túlélő távol-keleti turisták két borzalmas ütésről számoltak be a nyomozóknak, amely a Hableányt érte. Korábban a Magyar Nemzetnek nautikai szakértők arról beszéltek, hogy a Viking Sigyn az orrkiképzése miatt nyolc-tíz méter hosszú torlóhullámot kelt maga előtt, a túlélők által említett két hatalmas ütés közül az első ez a torlóhullám lehetett. A víztől érkező nagy erejű ütés a Sigyn elé forgatta a Margit híd középső nyílásába behaladó Hableányt, majd a szállodahajó orra telibe találta a sétahajó bal oldalát a tatnál, maga alá gyűrte, és a víz alatt hosszában és keresztben is megforgatta. Az utastérben lévőknek és a kormányállásban lévő kapitánynak esélyük sem volt a túlélésre. A felső nyitott fedélzetről tizennégyen estek vízbe, de csak heten élték túl a tragédiát.

A történteknek azóta sincs jogilag felelősük. A Sigyn ukrán kapitánya jelenleg is nyomkövetővel a lábán Budapesten, egy bérelt lakásban él bűnügyi felügyelet alatt. Jurij Csaplinszkij ellen a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és harmincötrendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat. A vádiratban kilenc év börtönbüntetés kiszabását indítványozzák, amennyiben a Viking Sigyn hajóskapitánya az előkészítő ülésen teljeskörűen beismeri a terhére rótt bűncselekményeket és lemond a tárgyalásról. Ő azonban nem ismerte be.

Csaplinszkij perével párhuzamosan egy másik büntetőper is zajlik. Az illetékes ügyészség 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt a Hableány-katasztrófában érintett másik Viking szállodahajó, az Idun ukrán kapitánya, Fjodor S. ellen, aki korábban a Covid-járvány miatt nem tudott, jelenleg a háború miatt nem tud Magyarországra utazni, így Ukrajnában áll bűnügyi felügyelet alatt. 

A vád lényege szerint Az Idun kapitánya észlelte, hogy a testvérhajó Sigyn elgázolja a a Hableányt, Csaplinszkijjal még beszéltek is erről rádión, ám nem állt meg, hogy segítséget nyújtson, hanem hajójával átgázolt a Hableány roncsain, valamint a halott és túlélő áldozatok felett. A Fővárosi Törvényszéktől kapott információ szerint ügyében a múlt héten szerdára tervezett előkészítő ülés elmaradt, mivel a vádlott egy ukrajnai kórházban gyógykezelésben részesül. A következő előkészítő ülés június 20-án lesz.

(A videófelvételen a tragédia kétéves évfordulóján vetített közszolgálati híradó látható.)

Borítókép: A Hableány kiemelése 2019. június 11-én (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.