Estére ideér a hidegfront, minden vármegyére kiadták a citromsárga figyelmeztetést + videó

Hazánk időjárását kedd estig továbbra is anticiklon alakítja, fokozódik a nappali felmelegedés. Nyugat felől egy gyengülő hidegfront éri el estefelé a Kárpát-medencét, de jelentős lehűlést nem idéz elő.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 23. 6:43
null
Hajdúszoboszló, 2015. május 19. Láncokba fejlõdõ zivatarfelhõ, vagyis szupercella Hajdúszoboszló közelébõl fotózva 2015. május 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet.

Napközben helyenként, késő délutántól már több helyen fordulhat elő zápor, zivatar.

A Dunántúlon időnként megélénkül a délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. 

Zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet délután 25 és 30 fok között, késő este 17, 23 fok között valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a citromsárga figyelmeztetést

A déli óráktól egy közeledő hidegfront hatására észak, északnyugat felől megnövekszik a zivatarok kialakulásának valószínűsége. A zivatarok előbb északnyugatot érik el, majd fokozatosan a középső és a keleti országrészre is átterjedhetnek.

A legerősebb cellákat viharos, óránként 70 kilométeres erősségű, főként az északi területeken óránként 80 kilométeres erősségű széllökés, jégeső és intenzív, 15-20 milliméteres csapadékhullás kísérheti. A zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt minden vármegyére, 

felhőszakadás miatt Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. 

Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25–30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz a héten?

Az érkező hidegfront hatására szerdára kissé visszaesik a hőmérséklet. Nagyobb területen nő meg a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

Szerdán 20-25 fok között alakulhatnak a csúcsértékek. A következő napokban csökken a csapadékhajlam, és ismét emelkedésnek indul a nappali csúcshőmérséklet. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.