Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a BKK 24 milliárd forintos gigahitelét

Ismét elbújt az újságírók kérdései elől Karácsony Gergely főpolgármester.

2023. 05. 24. 9:35
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 2023-as költségvetés módosítását. 

Mint ismert, a főváros fizetőképességének folyamatos biztosítása érdekében áprilisban egy úgynevezett túlélőprogramot állítottak össze Karácsonyék. Ennek következő eleméről határoztak a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén. Ismeretes, hogy a múlt hónapban jelentette be a főpolgármester, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetnek be, ezek között szerepel többek között, hogy a BKK 24 milliárd forintos hitelt vesz fel, nagyon magas kamatterhek mellett. A hitelfelvételről szólva, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az első négy hónapban a működési kiadások 58 százalékát a közösségi közlekedés, illetve − mint fogalmazott − a kormány finanszírozása tette ki. Ez alatt a szolidaritási hozzájárulást értette, amely ellen a hónap végén keresetet nyújtanak be a Fővárosi Törvényszéknek. Mint mondta: a hitelfelvétel önmagában is nagy teher, a 24 milliárd után 673 millió forint kamatot kell fizetni. Hozzátette: 

ezt a rezsimegtakarításból és a Budapest 150 programsorozat megünneplésére szánt pénzből fedezik majd.

Végül 17 igennel, 2 nem szavazat ellenében és 9 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés a módosítást. A hitelt egyébként szeptember 18-ig kell a BKK-nak visszafizetnie.

Ismét elbújt az újságírók kérdései elől Karácsony Gergely, ugyanis ahogy a múltkori közgyűlés kezdete előtt, most is a hátsó ajtón érkezett a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés mai ülésére. Az esemény kezdetén a Fidelitas Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát hangszórón bejátszva, egy molinót kifeszítve üzent a főpolgármesternek. A  Demokratikus Koalíció a főpolgármesterre vonatkozó szavait idézték, miszerint: 

Karácsony Gergelyt könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát − én szerintem.

Napirend előtti felszólalásában Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője lejátszott egy hangfelvételt, amelyben Gyurcsány Ferenc korábbi interjúja hallható, ahol a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszél: Karácsony nem azt csinálja, amit kellene, nem teljesíti hazafias kötelezettségét. Szerinte ugyanis Karácsonynak főpolgármesterként a kormányt kellene támadnia a főváros vezetése helyett.

Wintermantel szerint Karácsony Gyurcsány Ferenc utasításait teljesíti. Úgy látja: Gyurcsányék megcsapolják Budapest forrásait. – Bár folyamatosan azt kommunikálják, hogy Budapest csődben van, arra van pénz, hogy többek között fővárosi cégnek dolgozzon több millióért Márki-Zay egykori kampányfőnöke − fogalmazott a frakcióvezető.

Feltette a kérdést, hogy hova lett az a több mint négyszázmilliárd forint többlet, amelyből több mint kétszázmilliárdot Tarlós István vezette főváros hagyott ott a kasszában 2019-ben. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a válaszában elmondta, hogy ez a többlet többek közt arra ment el, hogy a pandémia alatt is jártak a buszok, holott nem volt annyi bevétel, valamint emelkedett a szolidaritási hozzájárulás is.

−Nagy szomorúsággal tapasztaltuk, hogy a főváros baloldali többsége, a főpolgármester vezetésével elutasította azt a békepárti nyilatkozatot, amelyet benyújtottunk a Fővárosi Közgyűlés elé − nyilatkozta a Városházán Wintermantel Zsolt, miután kiderült: módosításokkal szavazta meg a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés a Fidesz által beterjesztett békepárti javaslatot. A frakcióvezető kiemelte: olyan módosító-javaslatokat tettek, amely színtiszta belpolitikai csatározássá minősítette ezt a kérdést és olyan tényeket hallgattak el, amelyek a magyar közvélemény számára teljesen egyértelműek és világosak. Wintermantel Zsolt kifejtette, hogy mind a magyar kormány, mind a magyar parlament jobboldali többsége, mind a köztársasági elnökasszony, mind pedig a Fidesz EP-delegációja kinyilvánította, hogy elítéli Oroszország agresszióját és mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

Ezt a békepárti javaslatot úgy módosította a közgyűlés baloldali többsége, amelyből kivették azt a megállapítást, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió és a NATO elkötelezett tagja, ami egészen érthetetlen

−fogalmazott a frakcióvezető, aki hozzátette, hogy a közgyűlés baloldali többsége még azt is kivette a nyilatkozatból, hogy Magyarország elkötelezett a béke mellett és mindent megpróbál megtenni a béke érdekében, sőt még azt is kivették, hogy felszólítanák a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak minden olyan nyilatkozattól, cselekedettől, amely a háború eszkalálódását előidézné. 

Borítókép: a Fidelitas akciója a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.