Leszbikus romantika holland támogatással

Két év után folytatódik a Labrisz Leszbikusegyesület Második aranykor címet viselő websorozata. A „romantikus oktatóvideó-sorozatként” definiált alkotás – amely ezúttal az LMBTQ közösséget ért állítólagos diszkriminatív eseteket dolgozza fel – a holland nagykövetség támogatásával valósul meg.

2023. 05. 26. 5:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb projekttel áll elő a Labrisz Leszbikusegyesület, amely a szexuális kisebbségeket ért állítólagos diszkriminatív esetek feldolgozását, valamint az LMBTQ-közösség bátorítását célozza. A szervezet közösségi oldalán olvasható beszámoló szerint folytatódik a Takács Mária által rendezett, Második aranykor című, hatrészes minisorozat, amelynek létrejöttét állításuk szerint az elmúlt évek hazai homofób és transzfób jogalkotása indokolja. Az új rész éppen ezért a Második aranykor kihívásai címet kapta, amelyet – valós történeteket alapul véve – a közösség tagjai és támogatói írnak meg, játszanak el, majd forgatnak le. 

Műfaját tekintve ez egy részvételi film lesz, a filmezést közösségi alapú eszközként használjuk egyéni és csoportos fejlődésünk érdekében, hogy növeljük az LMBTQ-közösség önbecsülését, és bátorítsunk mindenkit az önkifejezésre, felvállalásra. A filmmel mintát és eszközöket adunk azoknak, akik főleg a vidéki Magyarországon láthatatlanul, titkolózva élnek, mert nem merik családjuk, munkahelyük előtt felvállalni magukat, társukat, illetve ha meg is tennék, nem tudják, hogyan tegyék

 – olvasható a Labrisz Facebook-oldalán. 

Mint ismert: a nagy felháborodást kiváltó Meseország mindenkié című genderkiadvány után a Labrisz Leszbikusegyesület 2021-ben leforgatta az első hazai leszbikus-websorozatot is, amellyel elszigeteltségük feloldásában a leszbikus, biszexuális és transznemű nőket akarták segíteni. A sorozat két különböző élethelyzetű leszbikus nő, egy fővárosban élő festő és egy vidéki tanárnő online megismerkedését dolgozta fel, akiknek igazi kihívást jelent az internet és az ott fellelhető társkereső alkalmazások használata. A Második aranykor című hatrészes produkciót romantikus oktatóvideó-sorozatként határozták meg, mondván: a történet segítségével az idősebb korosztály is elsajátítja a digitális eszközök használatát, amelynek köszönhetően az interneten való ismerkedés és közösségkeresés is egyszerűbbé válhat.

 A websorozat folytatása egyébként a holland nagykövetség jóvoltából valósul meg, a forgatást pedig a június 27. és július 4. közötti időszakra tervezik. 

Nem ez az egyetlen eset azonban, hogy a holland nagykövetség a hazai leszbikusközösség programjait finanszírozza. A holland külképviseletnek köszönhetően az érintettek például kedvezményes áron vagy ingyenesen vehettek részt a Labrisz által 2020-ban indított önbecsülés-növelő csoport ülésein, de ők finanszírozták az Emberi Jogi Nevelők Hálózatának (Ejha) megalakulását is, amely az országos botrányt kavaró Meseország mindenkié című LMBTQ-kiadvány munkafüzetét készítette. 

A holland nagykövetség továbbá a tiltakozását fejezte ki a gyermekvédelmi törvény miatt is, Hollandia pedig az elsők között csatlakozott a törvény ellen indított brüsszeli hadjárathoz.

Borítókép: Részlet a Második aranykor forgatásáról. (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.