Már az iskolákban is felbukkanhat a Meseország

Mivel a gyermekvédelmi törvény eredményeként az LMBTQ-szervezetek kiszorultak az iskolákból, a Labrisz Leszbikus Egyesület jelenleg a tanárok érzékenyítésével próbálja elérni a gyermekeket. Terveik szerint a Meseország mindenkié című kiadványon keresztül vinnék be az LMBTQ-témákat az iskolába, akár alsós diákokhoz is.

Munkatársunktól
2023. 05. 03. 4:50
MESEORSZÁG _ Fotó: MIRKÓ ISTVÁN
MESEORSZÁG _ Fotó: MIRKÓ ISTVÁN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28. Budapest Pride Fesztivál programsorozatának részeként újabb érzékenyítő foglalkozást hirdet a Labrisz Leszbikus Egyesület. A Soros-féle szervezet közösségi oldalán hirdetett workshop során – amelyre elsősorban a pedagógusokat, pedagógushallgatókat vagy egyéb oktatási területen dolgozó szakembereket várnak – a résztvevők megismerkednek az egyesület gondozásában megjelentetett Meseország mindenkié című mesekönyvvel, részt vesznek egy alsós diákoknak tervezett bemutató órán, majd annak szakmai megbeszélésén. 

Az ingyenes program célja 

megválaszolni azt a kérdést, hogy hogyan lehet tabuk nélkül, például egy mesén keresztül hitelesen bevinni az LMBTQ-témát az iskolába, akár alsós diákokhoz is.

A Labrisz 2020 őszén az első LMBTQ-ideológiát tartalmazó kiadvány, a Meseország mindenkié kapcsán vált ismertté, amelyben a szerzők újraírták a meséket olyan szereplőkkel, akik valamilyen „stigmatizált” vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Tévedés azonban azt hinni, hogy az egyesület csak az általuk megjelentetett mesekönyvvel  próbálta befolyásolni a gyermeket. Melegség és megismerés elnevezésű képzésével már a 2000-es évek eleje óta beszivárgott  az iskolákba, a Soros-alapítvány támogatásával pedig kiadta a Még mindig tabu? című tanári kézikönyvet is, amely órai ötleteket, valamint képzésre alkalmas feladatokat tartalmaz a középiskolai pedagógusoknak. 

Mivel azonban a gyermekvédelmi törvény eredményeként az LMBTQ-szervezetek kiszorultak az iskolákból, a Labrisz és társai kerülő úton, elsősorban a szülők és a tanárok érzékenyítésével próbálja elérni a fiatalokat. Miként lapunk is beszámolt róla, 

 2022 februárja és júniusa között a Labrisz egy hat alkalomból álló online beszélgetősorozatot indított a szülőknek, ahol a képzés önkénteseivel, valamint szülők és a szakemberek bevonásával jártak körül egy-egy témát. Az online beszélgetések során olyan témákat érintettek, mint az előbújás, vagyis a coming out, az óvodáskorú gyermekek felvilágosítása, a szivárványcsaládok helyzete, a családi ünnepek, valamint a Pride-események kezelése.

A szülők mellett a pedagógusok érzékenyítése szintén kiemelt helyet foglal el az LMBTQ-szervezetek programjában. 2022 decemberében a Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvivője a Telexnek adott interjúban arról beszélt, hogy a nagy felháborodást kiváltó Meseország mindenkié című kiadvány meséivel kapcsolatban is tartanak képzéseket a pedagógusoknak. A kurzus során – amelyen általános iskolai pedagógusok is jelen vannak – arról van szó, hogy „hogyan lehet felhasználni a meséket az órákon különböző emberi jogi témák megvitatására”. Ettől függetlenül azonban 

már 2021-ben az egyik XIII. kerületi alapítványi általános iskolában is megjelent az LMBTQ-kiadvány, amit a Ripost cikke szerint a helyettesítő tanító vitt be a negyedikes kisdiákoknak. A lap információi alapján mindez az adott pedagógus magánakciója volt, erről előzetesen sem a szülők, sem az iskola vezetése nem tudott.

A tanárok továbbá a kulcsszereplői az Európai Bizottság által finanszírozott, Befogadó terek elnevezésű programnak is, amelyet már számos vidéki nagyvárosban is meghirdettek. A leírás szerint a 16 órás ingyenes továbbképzés után a tanárok már el fognak igazodni az ­LMBTQ-fogalmak között, valamint tisztában lesznek a homofób- és transzfóbtörvény (gyermekvédelmi törvény) negatív társadalmi hatásaival. Ezenfelül, ahol relevánsnak érzik, be tudják majd építeni a szexuális és nemi kisebbségeket érintő tartalmat az óráikba. 

Az LMBTQ-szervezetek nyomulására egy tegnapi beszédében a külgazdasági és külügyminiszter is rámutatott. Szijjártó Péter szerint 

istentelen ideológiák nyomásgyakorlása zajlik, amikor az iskolákat különböző civil szervezetek akarják elfoglalni, amelyek már a szülők jogait, kötelezettségeit és helyét is megkérdőjelezik.

Borítókép: A Meseország mindenkié című LMBTQ-kiadvány (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.