Négy év fogházat kapott az ügyvéd egy pénzmosási ügyben

Jogerősen négy év fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy ügyvédként dolgozó férfit, aki foglalkozásának felhasználásával közreműködött bűncselekmények elkövetésében – tájékoztatta az MTI-t a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Ügyészség2023. 05. 26. 12:37
null
Budapest 2020.06.04. Pénzváltó Exclusive Change foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fellebbviteli főügyészség álláspontjával egybehangzóan a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát. A férfit a fogházbüntetés mellett kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélték, továbbá négy évre eltiltotta a bíróság a közügyektől és az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától.

A tényállás szerint a férfi 2020-ban fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget. A társai által elkövetett úgynevezett számlaeltérítéses csalásból eredő pénzeket átutalták a fiktív cégek bankszámlájára, fiktív jogcímeket megadva továbbutalták, végül készpénzben felvették.

Az ügyvéd abba is beleegyezett, hogy ügyvédi letéti számlájára a fenti bűncselekményből származó pénzt helyezzenek el. Később az ötvenmilliós összeget felvette, és átadta egyik társának. A közreműködésért 1,7 millió forintot kapott.

Az indoklás szerint pénzmosásnak minősül, ha valaki általa tudottan más által elkövetett bűncselekményből származó pénzt harmadik személynek megszerez, és súlyosabban büntetendő, ha egy ügyvéd követi el – emlékeztetett a főügyészség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.