Tüntetnek és pénzt gyűjtenek

Az Egységes Diákfront a demonstrálóktól kér anyagi támogatást.

2023. 05. 19. 4:45
null
Budapest, 2023. május 3. Tiltakozó a lemezkerítést bontja a pedagógusok tervezett státusztörvénye elleni tüntetés vége után a Karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét tüntetnek ma a kormányellenes, többnyire Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek. A délután 16 órakor kezdődő Kossuth téri demonstráció

elvileg a pedagógusok és az oktatás helyzetének javítása miatt indított megmozdulássorozat újabb állomása, ám – mint az a Tanítanék Mozgalom felhívásából kiderül – az eseményen részt vevők tiltakozhatnak a kilakoltatások és az akkumulátorgyárak ellen is.

A mai tüntetés főszervezője, az Egységes Diákfront legutóbb május elején tartott demonstrációt. Akkor a bejelentett tüntetés után az összegyűltek a karmelita kolostorhoz vonultak, ahol a már megszokott módon ledöntötték az ott található építési kordonokat, és az azt védő rendőrökkel dulakodtak.

A szervezet egyébként a mai tüntetésre már gyűjtést is szervez, mondván, a színpad és a hangosítás költségére hozzávetőlegesen 2,5 millió forintra van szükségük. Közlésük szerint a beérkező pénz maradékát az országos hétigenes népszavazási kampányra fordítják.

Noha a demonstrációk papíron pártmentesek, a Momentum most sem marad távol. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke közösségi oldalán jelezte pártja részvételét.

A másik nagy tüntető Hadházy Ákos független képviselő, aki szerint „a diákok most is békés tüntetésre készülnek”.

A politikus és több társa ellen a legutóbbi kordonbontós akciói után eljárást indított az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és rongálás gyanúja miatt.

A nyomozás valamennyi bűnügyben folyamatban van, és további gyanúsítások várhatók

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Hozzátették: a rendőrség biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor, aki rendőrökre támad, az ellen határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközök alkalmazásával fognak intézkedni.

Borítókép: Tiltakozó a lemezkerítést bontja a karmelita kolostornál tartott demonstráción 2023. május 3-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.