Ma is úszni fognak az aluljárók, felhőszakadás, zivatarok, jégeső is jöhet országszerte

Már nincs érvényben másodfokú figyelmeztetés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 08. 12:50
null
Budapest, 2023. június 7. Az összegyûlt esõvíz elvezetésén dolgoznak a tûzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kõbányai út keresztezõdése közelében lévõ vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenhol visszavonta a felhőszakadás veszélye miatt korábban kiadott másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután. Napközben az ország több vármegyéjére is másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint jelenleg elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas, Csongrád-Csanád és Békés vármegye egyes járásaiban.

Emellett zivatar veszélye miatt elsőfokú riasztás van érvényben az ország északi felében, valamint Csongrád-Csanád, Békés, Baranya és Bács-Kiskun vármegye egyes járásaiban.

Korábban arról tájékoztattak, hogy az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, zivatarok környezetében a legnagyobb veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint Medárd napján, csütörtökön változatlanul alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak, 

és ez csütörtök éjszaka sem lesz másképp.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel alacsonyabb valószínűsége pénteken, másutt szinte bárhol előfordulhat az időszak végéig. 

Rövid idő alatt 25–50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, 

utóbbira – illetve villámárvízre – elsősorban az Északi-középhegység tágabb környezetében, másodsorban csütörtök este, éjjel az Alföld középső és nyugati részén a legkedvezőbbek a feltételek. Hozzátették, átmeneti szélerősödés, kisebb méretű jég sem kizárt a zivatarok környezetében.

 

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: kedden 138, szerdán 97 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a fakidőlések, valamint pincékbe, garázsokba befolyt víz miatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy ahol felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, ott javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan.

Figyelmeztetett a villámárvíz veszélyére is, mint mondta, ajánlott elkerülni az utcán hömpölygő vizet. Azt javasolta, az autósok ne hajtsanak bele már térdig érő vízbe sem, mert a víz kárt tehet a járműben. Azt tanácsolta, aki villámárvízzel találkozik, változtasson útvonalat és kerülje el. Aki pedig bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívót.

Borítókép: Az összegyűlt esővíz elvezetésén dolgoznak a tűzoltók a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út kereszteződése közelében lévő vasúti felüljáró alatt 2023. június 7-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.