A nagy kánikula mellett felhőszakadás is lehet, kiadták a figyelmeztetést + videó

A labilis légtömegben elvétve alakulnak ki lokális jelleggel záporok, zivatarok, de ezek hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot okoznak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET, NNK2023. 06. 21. 7:59
null
Budapest, 2023. június 20. Járókelõk hûsítik magukat egy szökõkútnál a belvárosi Szabadság téren 2023. június 20-án. Június 21. nulla órától június 23. éjfélig másodfokú hõségriasztást rendel el az ország egész területére az országos tisztifõorvos. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok, néhol szűrt napsütésre számíthatunk. Kisebb területeken erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés.

Elsősorban északon, keleten és az Alföldön, másodsorban a Nyugat-Dunántúlon előfordulhatnak záporok, zivatarok, amelyek délkelet felé terjednek. 

Helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak. 

A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. Késő este 19 és 26 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a hőségriasztást

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe éjféltől, amit péntek éjfélig rendelt el az országos tiszti főorvos az ország egész területére. A legmagasabb nappali hőmérséklet várhatóan 29 és 35 fok között alakul, és a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV–B-sugárzás várható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az ajánlás szerint a kánikula idején, kiemelten délelőtt tizenegy és délután három óra között lehetőleg mindenki maradjon hűvös helyen, kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, és javasolják a napi többszöri, langyos vizes zuhanyozást és a szokásosnál több folyadékbevitelt is.

 

Elázik a fél ország

A déli óráktól főként az ország északkeleti, keleti részében (ezen belül előbb az Északi-középhegység térségében, később az Alföld északkeleti kétharmadán is), másodsorban a késő délutáni, esti óráktól a Dunántúl északnyugati, nyugati részén kedveznek leginkább a feltételek zivatarok kialakulásának. Várhatóan ezeken a tájakon sem fordulnak elő sok helyen, azonban ahol igen, ott számottevő eséllyel lehetnek heves események is.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarokat felhőszakadás (általában 20–30 millimétert meghaladó, lokálisan akár 40 millimétert meghaladó csapadék), jégeső (1–3 centimétert meghaladó jégszemek), viharos, 60–80 kilométeres óránkénti erősséget meghaladó széllökések kísérhetik. Szélsőséges esetben óránként 90 kilométeres erősséget meghaladó szélrohamot, illetve négy-öt centimétert elérő jégátmérőt sem lehet teljesen kizárni heves zivatarban, illetve a környezetében. Éjjel sem cseng le teljesen a zivatartevékenység.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

A következő néhány nap tovább melegszik az idő, de már valamivel nedvesebb levegő érkezik térségünkbe. Csütörtökön és pénteken mérhetjük a legmagasabb hőmérsékleti értékeket.

Péntekre érkezik egy markáns, hőségzáró hidegfront. 

Ennek hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Szerdán szaharai por érkezik hazánkba, amit a kialakuló záporok, zivatarok kimoshatnak a felhőzetből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.