Néhány hónap alatt közel negyvenezer SMA-szűrést végeztek Magyarországon

Évente megközelítőleg 50-60 gyermek életét menthetik meg az újszülöttkori szűrővizsgálatok, amelyek jelenleg 27 féle anyagcsere betegségre terjednek ki. Tavaly november óta már a gerincvelő izomsorvadás (SMA) is szűrhető, melynek köszönhetően már öt kisgyermek kapott kezelést és lehetőséget egy teljesebb életre.

Forrás: fhcafe.hu2023. 06. 28. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 28-a a Nemzetközi Újszülöttkori Szűrés Világnapja, melynek célja felhívni a figyelmet az újszülöttkori szűrés fontosságára és a korai diagnózis jelentőségére. A kötelező újszülöttkori szűrésnek köszönhetően Európában évente mintegy 4,2 millió újszülöttet tesztelhetnek, országtól és szabályozástól függően pedig akár 48 különböző veleszületett fejlődési rendellenességre és anyagcsere-betegségre derülhet fény.

Hazánkban közel 50 éve vezették be a csecsemők újszülöttkori szűrését, amely jelenleg 27 féle anyagcsere betegségre terjed ki. 

Ennek keretében vizsgálják az aminosav anyagcserezavarokat, a zsírsav oxidációs zavarokat, az organikus savak metabolizmusának zavarait, az endokrin és egyéb anyagcserezavarokat1, valamint már genetikai eredetű betegségeket is, mint a cisztás fibrózis.

Jó hír, hogy tavaly november óta már a gerincvelő izomsorvadás (SMA) szűrése is ingyenesen kérhető, melyet szintén a születést követő általános szűrővizsgálatokkal együtt, ugyanabból a vérmintából végeznek el. A vizsgálat egyelőre önkéntes és szülői hozzájáruláshoz kötött. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatójának tájékoztatása szerint

a mintaprogram elindulása óta eltelt hét hónap alatt összesen 39 228 újszülött számára kérték az SMA-szűrővizsgálatot, ami a születéseknek több mint 75 százalékát tette ki. November óta eddig öt kisbabánál igazolták az SMA fennállását, akiknél néhány hetes életkorban, még teljesen tünetmentes állapotukban ismerték fel a betegséget. Közülük négyen már kezelésben is részesülhettek, és fejlődésük azóta is töretlen. 

Mikos Borbála aki a nemzeti újszülött-SMA-szűrés kutatási programjának vezetője is továbbá jelezte: a program keretében kiszűrt és kezelt csecsemők hatalmas előnnyel indulnak azokhoz képest, mint akiket hónapokkal később, a tünetek alapján diagnosztizálnak, ezért továbbra is bíztatják a szülőket, hogy éljenek az ingyenes szűrés lehetőségével, mely nem jár semmilyen extra vérvétellel vagy vizsgálattal a kisbabák számára. 

Az SMA-szűrés lehetőségét hirdeti egy a Mizse és a svájci gyógyszercég együttműködésében létrejövő kampány is, amelynek eredményeként június 1. és augusztus 31. között ötmillió 1,5 literes ásványvízpalackon jelenik meg rövid tájékoztatás az újszülöttkori szűrésről és az SMA-betegségről. A két vállalat a közös együttműködés keretén belül további 2,5 millió forintot adományoz a Bethesda Kórház Alapítványa és a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (RIROSZ) számára, melyet szeptemberben adnak majd át az érintett szervezeteknek.

Borítókép: Zente, aki elsőként kapta meg a hétszázmillió forint értékű génterápiás gyógyszert (Fotó forrása: Youtube/Bethesda Gyermekkórház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.