Jön az év első szuperholdja, és valószínűleg ez lesz a legfényesebb

Húszezer kilométerrel közelebb kerül hozzánk, mint egyébként.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 07. 03. 11:02
Hungarian,Parliament,Building,All,Lit,Up,At,Night,In,Budapest,
546481663 Fotó: gvictoria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 3-án, hétfőn lesz az év első szuperholdja. Idén ilyen jelenséget összesen háromszor láthatunk még, és a mai lesz az összes közül a leglátványosabb.

A szuperhold azt jelenti, hogy az égitestet nagyobbnak látjuk annál, mint amilyennek megszoktuk, ugyanis a Hold nem tökéletes körben kerüli meg a Földet, vannak olyan pontok a pályáján, amelyeken egy kicsit közelebb vagy távolabb van a Földtől – magyarázta a CNN-nek a Michigani Állami Egyetem csillagásza, Shannon Schmoll. 

Ez azt jelenti, hogy amikor az égitest egy, a Földhöz közelebbi ponton éri el a telihold fázisát, innen nézve nagyobbnak tűnhet. Megjegyezte azonban, hogy a különbség egy átlagos és egy szupertelihold között szabad szemmel általánosságban nem feltétlenül szembetűnő. 

A mostani telihold viszont ettől eltér, tehát meglehetősen fényes lesz, 

az égitest 361 934 kilométer távolságra lesz majd a Földtől, ami csaknem húszezer kilométerrel kisebb a két égitest átlagos távolságánál. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.