Akkorát ütött a vihar Magyarországon, hogy azt még sokáig nyögni fogjuk

Többen is megsérültek a mentés közben Sarudon.

Magyar Nemzet
Forrás: HEOL, NOOL, HAON, Katasztrófavédelem2023. 08. 07. 14:35
null
Budapest, 2023. augusztus 5. Víz borít egy utcát a fõváros teljes területét érintõ éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mûveletirányítási ügyeletére. Fõleg kidõlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tûzoltói segítséget. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy álom szakadt és tört darabjaira szombaton, amikor megérkezett a vihar Sarudra – fogalmazott Kücsön Gyula, a sarudi Élményfalu megálmodója közösségi oldalán. A bejegyzéshez képeket is mellékelt, de hogy érzékeltesse, le is írta követőinek, milyen károkat okozott a vihar a környéken. 

„A nyugágyainkat a vihar átpörgette a gáton és darabjaira törte azokat, felemelte, összetörte vízparti szálláshelyeink teraszait, hajókat borított fel, papírlapként tépte darabokra a SUP-okat, kenukat, hintaágyakat borított fel. Egy romhalmaz lett a Kalandpart” – idézte szavait a Heol. Vasárnap sem volt megállj, ugyanis hétfő reggelig a viharos időjárás és a nagy mennyiségű eső miatt

 tizenháromszor kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak Nógrád vármegyében. 

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak adtak munkát az egységeknek. Volt, ahol a gyalogosok és az autósok forgalmát akadályozták a leszakadt növényi részek, máshol elektromos és távközlési vezetékeket szakítottak le.

A szóvivő kiemelte, Karancsalján, az Arany János úton egy parkoló személyautóra és egy családi ház kerítésére dőlt egy nagy méretű fa, míg Pásztón egy családi ház pincéjét, egy másik háznak pedig az udvarát öntötte el az esővíz – részletezte a Nool

Ezen felül Salgótarján, Szécsény, Bánk, Herencsény, Csesztve, Nemti, Mátraszentimre, Szuha és Vanyarc településekre riasztották még a vármegye hivatásos és önkéntes tűzoltóit kidőlt fák és lehasadt faágak miatt. Személyi sérülés nem történt. 

Hajdú-Bihar megyében sem volt sokkal jobb a helyzet, itt több mint kétszáztíz helyre riasztották a tűzoltókat – írja a Haon. Már pénteken elárasztotta a víz a

 Debreceni Egyetem Klinikai Központ egyik épületének alagsorát, és a Déri Múzeum pincéjében is állt a csapadék. 

Vasárnap a debreceni Borbíró téren a forgalmat akadályozták a lehasadó faágak, a Monostorpályi úton személyautóra szakadt egy faág, a Cívis utcában egy iskola kerítésére borult egy fa, és a Kishatár utcában is csak a kerítés tartott meg egy kidőlt fát, amelyet a tűzoltók végül kivágtak. 

A fővárosban is volt mit menteni, erről már a Katasztrófavédelem osztott meg egy látványos videót. 

A bejegyzésben azt írták, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére több mint háromezer bejelentés érkezett. A vihar a város egész területét érintette, és jó néhány környező településről is érkeztek segélyhívások. Főleg kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez, megrongálódott épületekhez és vízzel elárasztott helyiségekhez riasztották az egységeket. Budapesten más települések tűzoltói besegítenek a mentésben. 

Borítókép: Víz borította az utcákat a XIX. kerületben (MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.