Egyre több helyen rendelnek el árvízvédelmi készültséget

Az elmúlt napok heves esőzései miatt több folyón is folyamatosan emelkedik a vízszint. Már több település is segítséget kért a vízügyi főigazgatóságtól. A Rábán megkezdődött az apadás, több folyón még várják a tetőzést.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 14:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába rakták körbe az egész házat homokzsákokkal egy csákánydoroszlói portánál, a kiáradt Rába elöntötte az ingatlant. Hét helyen akkora károkat okozott az áradás a településen, hogy az ott élőknek el kellett hagyniuk az otthonaikat – írta meg a Híradó.hu. Mint korábban a Magyar Nemzet beszámolt róla, a szombati vihar Csákánydoroszlón hat lakóépületet veszélyeztetett a nagy esőzések miatt. A legrosszabb helyzet a Dózsaligetben alakult ki, ahol csónakokkal kellett menteni a bajba jutott embereket. A lakóknak átmenetileg el kellett hagyniuk az otthonaikat, a katasztrófavédelem beszámolója szerint a Rába áradása miatt több őrségi bekötőutat is le kellett zárni. Borbás Marcsi televíziós műsorvezető most a környéken járt, s Facebook-oldalán számolt be a településen tapasztalt állapotokról.

A Híradó.hu tudósítása szerint Gasztonyban szombaton több száz ház maradt áram nélkül, mert több villanyoszlop is a víz alá került. Az áramellátási gondokat aggregátorok és trafók segítségével oldják meg a több mint négyszáz fős településen. Homokzsákokkal védték itt is házakat. Egy elzárt útszakasz van még a faluban, ahol három család ellátásáról kell gondoskodni. Hozzájuk csónakokkal szállítják a legszükségesebbeket.

 

Több folyón még várják a tetőzést

A Rába Körmenden vasárnap reggel tetőzött több mint ötszáz centiméteren a portál tudósítása szerint. Bár mint írják, a Rábán megkezdődött az apadás, több folyón még várják a tetőzést. Rohamosan emelkedik a Mura vízszintje is a magyar–horvát szakaszon. Jelenleg több mint 470 centiméteren árad a folyó. 

A murarátkaiak készülnek a folyó tetőzésére. A vízügy munkatársai egy mobilgátat is építettek Letenye és Murarátka határában, hogy az áradó folyó ne veszélyeztesse az itt élőket.

A Dráva tetőzését szerdára várják.

A vízszint itt a valaha mért legmagasabb vízállást, akár a hatszáz centimétert is elérheti. „Az előrejelzésekhez várhatóan most a valaha volt legnagyobb vizet huszonhárom centivel meg fogjuk haladni. Ez azt jelenti, hogy a jól kiépített töltéseinken is 1100 köbméter homokot, illetve 45 ezer homokzsákot várhatóan be fogunk építeni töltésmagasításra, hogy az előrejelzéseknek megfelelően ezt a legnagyobb vizet is biztonságban le tudjuk vezetni” – ismertette Pehr Nándor, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke.

Borítókép: Csákánydoroszlón csónakkal lehet átjutni (Fotó: Vaol)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.