Eltűnt 200 milliárd forint, miközben nagyberuházásra még 40 milliárdot sem költöttek Karácsonyék

Három év sem volt elég a Karácsony Gergely vezette fővárosnak a Blaha Lujza tér normális felújításához.

2023. 08. 04. 5:45
null
20221027 budapest egy oras elo lancal demonstralnak a diakok havran zoltan magyar nemezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a felújítás, 2023. augusztus 4-én visszakapják a gyalogosok is a Budapest 150. születésnapjára gyönyörűen felújított Lánchidat − közölte Facebook-oldalán a főpolgármester. Arról szó sincs, hogy az autósok mikor vehetik azt birtokba. 

Eltűnt 200 milliárd forint, miközben a három futó, befejezett fővárosi nagyberuházásra még 40 milliárdot sem költöttek négy év alatt Karácsonyék.

December: a Lánchíd felújításának tömjénezésével próbálkozik Karácsony Gergely és a baloldali vezetésű Városháza. A főpolgármester több Facebook-posztot is szentelt annak beharangozására, hogy pénteken délután újra megnyitják a közlekedők számára a Lánchidat. Az eredeti ütemtervnek megfelelően és költségkereten belül halad a Lánchíd felújítása! Ez már önmagában is említésre méltó, mert mifelénk nem így szoktak menni az ilyen hatalmas beruházások. De ez, a Lánchíd felújítása, fővárosi beruházás… – fogalmazott nem kevés önteltséggel a közösségi oldalán Karácsony.

A valóság viszont sokkal szerényebb eredményt mutat annál, mint ahogy a főpolgármester sikerpropagandája láttatni próbálja: csak a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják a hidat.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek a közelmúltban felhívta a figyelmet a főpolgármester hazugságaira. Kifejtette, hogy a Lánchíd felújítása nemcsak ötmilliárd forinttal drágábban, hanem csökkentett műszaki tartalommal valósul meg, hiszen az eredeti tervekhez képest a Váralagutat és a Széchenyi István teret nem újítják fel. A Tarlós István vezette korábbi fővárosi önkormányzat által kiírt közbeszerzés pedig ezeket a munkálatokat is tartalmazta.

Tarlós István előző főpolgármester a lapunknak adott pár héttel ezelőtti interjúban úgy fogalmazott: az egy megválaszolhatatlan kérdés, hogy a Lánchíd miért csúszott másfél évet.  Mint mondta, annak a felújítása úgy elő volt készítve, hogy csak el kellett volna kezdeni. – Nem hallottam, hogy erről mondott volna valaki valamit, ami műszaki és gazdasági értelemben értelmezhető lett volna. Nem látok racionális okot, ami ezeket a késedelmeket igazolná – emelte ki lapunknak Tarlós István. 

Három év sem volt elég a Karácsony Gergely vezette fővárosnak a Blaha Lujza tér normális felújításához. A beruházás a korábbi, Tarlós István főpolgármester által kidolgozott tervhez képest négyszázmillió forinttal drágább lett, viszont csökkentett műszaki tartalommal valósult meg – vagyis nem csináltak meg mindent, ami a tervben volt. A költségvetés áfával számolva 4,56 milliárd forint lett. 

A még Tarlós István vezette Budapesti Közgyűlés 2019 májusában egy 4,167 milliárdos rekonstrukciós büdzsét fogadott el a tér fejlesztésére. Az októberi választás után a Városházára beköltöző új főpolgármester, Karácsony Gergely részben éppen arra hivatkozva szabta át a komplett beruházást, mert drágállotta. Ehhez képest csaknem négyszázmillió forinttal drágult a projekt úgy, hogy a Tarlós-féle koncepció műszaki tartalma jóval szélesebb volt.

A 3-as metrót idén májusban adták át öt év után.  A metrófelújítási projektigazgató szerint nem történt csúszás a felújítás során, viszont mióta baloldali a városvezetés, többször elhalasztották egyes megállók átadásának határidejét, és a jelenlegi főpolgármester kampányígéretei sem valósultak meg. Az M3-as metró rekonstrukciója 217 milliárd forintba került: 44,7 milliárd forintot a központi költségvetésből, 147 milliárdot az erre a célra elkülönített európai uniós forrásból álltak, a főváros pedig 5,5 milliárdot költött rá.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.