Fülöp Attila: Nemzeti sorskérdés, hogy minden gyermek meg tudjon születni

A család fontosságát a nehéz gazdasági helyzet és a szomszédban zajló háború ellenére sem szabad szem elől téveszteni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 22. 12:34
FÜLÖP Attila
Mátészalka, 2023. augusztus 22. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán, a római katolikus egyház új, több mint 603 millió forintból felépítendõ bölcsõdéjének alapkõletételi ünnepségén 2023. augusztus 22-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány számára a családpolitika nem egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb ügynek kell lennie – jelentette ki a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán.

A politikus a római katolikus egyház új, több mint 603 millió forintból felépítendő bölcsődéjének alapkőletételi ünnepségén mondott beszédet.

 Szerinte sorskérdés a magyar nemzet szempontjából az, hogy minden gyermek, akire egy család vágyhat, meg tudjon születni.

Ha a családokban nem születik meg a gyermek, akkor a nemzet sem fogja túlélni a következő időszakot

 – fogalmazott Fülöp Attila, hangsúlyozva, hogy a család és a hozzá kapcsolódó családpolitika fontosságát a nehéz gazdasági helyzet és a szomszédban zajló háború ellenére sem szabad szem elől téveszteni.

Az épülő bölcsőde Mátészalkán. (Fotó: Balázs Attila)

A bölcsődék létesítésével kapcsolatban kifejtette, 

2010-hez képest csaknem duplaannyi, mintegy 61 500 bölcsődei férőhely van ma Magyarországon,

 és 1055 településen van ilyen intézmény, számuk háromszor annyi, mint tizenhárom évvel ezelőtt.

Mindehhez a magyar kormány a költségvetésből és uniós forrásból 200 milliárd forintot biztosított az elmúlt években, 

és biztosítani fogja a forrásokat a következő időszakban is annak érdekében, hogy minél több férőhely létesüljön – közölte Fülöp Attila.

A mátészalkai beruházásra utalva az államtitkár azt hangoztatta, 

a fejlesztés az építkezés mellett a közösség megtartó erejét erősíti,

 valamint hozzásegíti az itt élő családokat ahhoz, hogy helyben igénybe vehessenek egy szolgáltatást és nem kell emiatt másik településre költözniük.

Az eseményen Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, 

a jövő generációba fektetett forrás és hit az, ami megtartja Magyarországot, ennek az alapjait pedig most és ehhez hasonló beruházásokkal kell letenni.

A tervek szerint a jövő nyárra elkészülő intézmény mellett több hasonló beruházás zajlik Mátészalkán, tervezés alatt van például a gólyakerti városrész nagy játszótere is, ami már régi vágya volt a helyieknek – mondta az eseményen Hanusi Péter, a szatmári kisváros Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Az épülő bölcsőde alapkövét és az épületet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök áldotta meg.

A több mint 603 millió forint értékű bölcsődei beruházáshoz 475 millió forintot a Széchenyi Plusz program pályázatán nyert el az egyházmegye, további 128 millió forintot pedig költségvetési forrásból biztosítottak a fejlesztéshez. A három csoportszobás római katolikus bölcsőde modern épületében 42 gyermek nevelését biztosítják.

Borítókép: Fülöp Attila (Borítókép: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.