Horváth József: Illegális migránsok milliói indulhatnak el Afrikából

Illegális migránsok milliói indulhatnak útra az afrikai zűrzavaros helyzet miatt, mondta a Magyar Nemzetnek Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arra is rámutatott, hogy miért fegyverzik fel magukat állig a déli határainkon próbálkozó embercsempészek és az illegális bevándorlók.

2023. 08. 08. 4:45
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz érzések keríthetik hatalmába az embert a szerb–magyar határról érkező híreket figyelve. Szinte nincs olyan nap, amikor ne érkezne hír lövöldözésről, arról, hogy migránsok, embercsempészek lövik egymást a délvidéki oldalon. Különösen aggasztó, hogy a szerb különleges erők tagjai gépkarabélyokat, mesterlövészpuskákat is lefoglalnak a migránsoktól és az embercsempészektől. 

Illegális migránsoktól foglalták le a szerb különleges erők kommandósai ezeket a sorozatlövő gépkarabélyokat (Fotó: szerb rendőrség)

– Napjainkra már több az eszkimó, mint a fóka – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, hozzátéve: az embercsempészetből élő szervezett bűnözői csoportok száma jelentősen megnőtt, és ezek az üzleti érdekeik miatt területszerző háborúkat folytatnak egymással. A szakember szerint ugyanakkor az illegális migránsok is fegyverkeznek az egyre erőszakosabb embercsempészektől, sőt egymástól is tartva. 

– Mindenki szeretne minél gyorsabban bejutni az Európai Unióba, tudván, hogy jövőre uniós választások lesznek, és okkal tartanak attól, hogy egy új szellemű uniós vezetés meggátolhatja, hogy ilyen egyszerűen, problémamentesen be lehessen jutni az unióba, mint jelenleg.

Érhető, hogy a bevándorlók mihamarabb szeretnének a schengeni határokon belül lenni – tette hozzá Horváth József.

 

Üzentek a kvótarendszerrel

A biztonságpolitikai tanácsadó szerint az a régi-új uniós terv, mely szerint az illegális migránsokat kötelezően szét akarják osztani a tagállamok között, nagyban befolyásolja a szervezett bűnözői csoportok akcióit, az illegális bevándorlók mozgását. Horváth József rámutatott, az unió vezetésének deklarált céja, egyben a kötelező elosztásnak és az ellenőrzött, legális migránsútvonalaknak az egyik fő indoka az, hogy kiiktassák a szervezett bűnözői köröket. Ami egyébként az illegális bevándorlóknak is tetszene, hiszen nem kellene euróezreket fizetniük azért, hogy a schengeni határon belülre jussanak. 

Az illegális bevándorlóknak pozitív, a szervezett bűnözőknek pedig negatív üzenet volt a kvótarendszer bejelentése.

 

Forró őszt vár a migránsok miatt Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója (Fotó: Éberling András)

Hazánk felé jönnek

Annak, hogy az illegális migránsok a magyar műszaki határzáron keresztül akarnak az EU-ba jutni, és nem inkább a horvát–szlovén irányba indulnak, ahol szabadon közlekedhetnének, két oka van a biztonságpolitikai tanácsadó szerint. – Az egyik, hogy Ausztria Olaszország és Szlovénia felé szinte hermetikusan zárta a határait. Az olaszok felől a hágókon keresztül tudnának bejutni az illegális bevándorlók, ám azokat egyszerűen le tudják zárni az osztrákok. Ugyanezt teszik a franciák is, és ugyanígy járnak el északon az osztrákok mellett a németek is. Az sem mellékes, hogy a földrajzi adottságok miatt könnyebb zárni a magashegyi határokat, mint például egy alföldit.

 

A szakértő szerint emiatt vált egyfajta zsákká Olaszország: a tenger felől tömegesen érkező illegális migránsok nem tudnak továbbmenni Nyugat-Európa felé. A feltorlódott tömeg miatt Olaszországban ráadásul sokkal alacsonyabb szintű a migránsok szociális ellátása. 

–Időközben komoly feszültség alakult ki Afrikában. Elemzők várakozásai szerint az afrikai ingatag helyzet, főleg a Nigerben kialakult, polgárháborúhoz közeli helyzet miatt ismét milliók indulhatnak útnak Európa felé – figyelmeztetett Horváth József, aki úgy véli, borítékolható, hogy ez a tömeg célba veheti a balkáni útvonalat, végső soron hazánkat. 

– A térképre nézve azt látjuk, hogy a káoszba fulladó Niger eddig is egyfajta migránselosztó központ volt. Líbia déli határa a hadurak, törzsek területe, az olasz kormány ezekkel a törzsi vezetőkkel igyekezett megállapodni, hogy tartsák fel a Nigeren át érkező illegális migránsokat. A szervezett bűnözés azonban többet ígérhet, mint például az olasz kormány, a nyomás pedig elviselhetetlen mértékben megnövekszik a líbiai határnál – részletezte Horváth József, aki leszögezte: ne legyen kétségünk, a líbiai határőrség nem fogja tudni megállítani őket. – A Földközi-tengerig eljutó migránsok jelentős része nyilvánvalóan a legrövidebb, a tengeri úton kíván majd Európába jutni, azonban már most komoly logisztikai kihívás, hogy mennyi csónak, mennyi NGO-hajó képes felvenni őket. Milliós nagyságrendnél nyilvánvalóan kevés lesz a jármű. Ezért tömegek indulhatnak el szárazföldön, a Földközi-tengert megkerülve a balkáni útvonal kezdőpontja felé. Ha hosszabb is az út erre, kevésbé kockázatos, mint az őszi, viharos tengeren átkelni –  vázolta  a lehetséges történéseket.

Mórahalomnál elfogott  migránsok (Fotó: Police.hu)

Nehéz ősz előtt

 

– Nemhogy nem lesz nyugodt őszünk, hanem szerintem nagyon kemény időszak előtt áll Európa előtt. Azzal, hogy az Európai Unió ilyen mértékben belebonyolódott az orosz–ukrán háborúba, pénzt, fegyvert, energiát tolt a háborús mocsárba, sokkal kevesebb forrás jut az illegális bevándorlás megállítására, amire a szándék is sokkal kisebb az EU részéről – értékelt a szakember.

Horváth József szerint amennyiben a helyzet Nigerben, a közép-afrikai zónában eszkalálódik, akkor nem egy-két millió emberrel kell számolni, hanem nagyságrenddel nagyobb tömeg indulhat el Afrikából, amit a jelenlegi állapotában az Európai Unió már nem fog tudni kezelni.

Borítókép: A műszaki határzárnál elfogott illegális migránsok (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.